Oglasi

Češka Republika možda će se zvati Czechia

Ako se usvoji promjena, vlasti će priložiti novo ime u Ujedinjenim narodima te će postati kratko službeno ime države.
Novi naziv dosad nije uhvatio maha i moguće je da neće biti lako prihvaćen kada dobije službeni statusReuters

Čelnici Češke Republike mogli bi već u četvrtak izabrati ime "Czechia" kao kraću alternativu imenu svoje zemlje na engleskom jeziku kako bi olakšali tvrtkama, političarima i sportašima uporabu na naljepnicama s imenima i dresovima.

Kada ime odobre češki predsjednik, Vlada i predsjednici oba doma parlamenta, Ministarstvo vanjskih poslova će priložiti ime u Ujedinjenim narodima te će postati kratko službeno ime države, potvrdili su Vladini izvori.

Republika Češka nastala je nakon mirnog raspada Čehoslovačke 1993. godine i razlaza sa Slovačkom.

Do sada nije postojalo standardno englesko ime od jedne riječi za Republiku Češku (Czech Republic), za razliku od riječi "Francuska" koja je skraćenica za Francusku Republiku.

Naziv koji se ne sviđa svima

Najveći dio zemlje poznat je kao Češka, ali ima i drugih dijelova, kao što su Moravska i Šleska, tako da je potrebno jedno ime koje neće isključiti te povijesne činjenice.

Slavna češka hokejska reprezentacija nosila je naziv "Czech" na svojim dresovima, kao i prvorazredno izvozno pivo "Pilsner Urquell". No, riječ je pridjev i ne može se na engleskom upotrijebiti kao ime od jedne riječi za zemlju.

Zagovornici imena Czechia kažu da ovaj naziv na engleskom može potjecati iz 19. stoljeća i da su ga primjenjivali zemljopisni uredi poslije raspada Čehoslovačke 1993. kao moguću kratku alternativu.

Ipak, ovaj naziv dosad nije uhvatio maha i moguće je da neće biti lako prihvaćen kada dobije službeni status.

Nekima jednostavno zvuči ružno. Drugi misle da je previše sličan nazivu Čečenije, što bi moglo izazivati zabunu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.