Češka protiv ‘dvostrukog kvaliteta’ prehrambenih proizvoda u EU

Mađarska i Slovačka su ranije upozoravale na prodaju manje kvalitetnih proizvoda (EPA)

Češka Vlada je saopćila da je usvojila plan amandmana kojim se zabranjuje prodaja prehrambenih proizvoda nižeg kvaliteta od onih koji se pod istim imenom prodaju u zapadnoj Evropi.

“Cilj nam je osigurati pošten odnos prema našim potrošačima i mogućnost biranja proizvoda istog kvaliteta kao onih koji se prodaju zapadno od naših granica”, rekao je ministar poljoprivrede Miroslav Toman.

Na taj problem redovno upozoravaju druge zemlje centralne i istočne Evrope, a odnosi se na velike multinacionalne kompanije, kazao je on, ali nije iznio konkretne primjere.

“Nepoštivanje pravila bit će kažnjivo globom do 50 miliona kruna [1,94 miliona eura]”, precizirao je ministar.

‘Manje kremasta Nutella’

Tekst amandmana, koji će uskoro biti podnijet na glasanje Donjem domu Parlamenta, usvojila je Vlada populističkog milijardera Andreja Babiša.

Upozoravanje na razlike u kvalitetu nekih proizvoda trgovačkih marki pod istom ambalažom dio je izborne kampanje pokreta ANO šefa Vlade, koji je, prema ispitivanjima, favorit izbora.

“Ovo je važna tema, i to ne samo uoči evropskih izbora”, kazao je Babiš.

Mađarska i Slovačka su ranije upozoravale na prodaju manje kvalitetnih proizvoda u nekim “novim” zemljama Evropske unije i navele primjerice “Nutellu”, koja je “manje kremasta”, “Coca-Colu” “manje bogatog okusa” ili “manje intenzivan Nestleov ‘Nesquik'”.

Izvor: Agencije