Češka priznala Kosovo u potpunosti i definitivno

Reakcija Praga povodom najave predsjednika Češke Miloša Zemana da će pokušati vidjeti je li moguće povlačenje priznanja Kosova (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Češke upozorilo je danas, povodom najave predsjednika te države Miloša Zemana da će pokušati vidjeti je li moguće povlačenje priznanja Kosova, da je zvanični Prag priznao Kosovo kao državu u potpunosti i definitivno, te da Češka nikad nije povukla svoje priznanje nijedne države, prenosi agencija Beta.

“Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Riječ je o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka također u svojoj praksi nikad nije povukla priznanje nijedne države”, saopćilo je Ministarstvo na svom sajtu.

U saopćenju se podsjeća da je Kosovo priznalo približno 100 država članica UN-a, te da je primljeno i u neke međunarodne organizacije, kao što su Međunarodni monetarni fond ili Svjetska banka.

“Češka ima nesumnjiv interes očuvati međunarodne sporazume s Republikom Kosovo, uključujući tu i obaveze koje proizlaze iz njih za obje strane”, navodi se u saopćenju.

Čehoslovačka i Jugoslavija

Ministarstvo vanjskih poslova istaklo je da je Češka potpisala s Kosovom da, kao država nasljednica, stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, te da su se s kasnijim sporazumima o readmisiji i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno opunomoćenjem i tadašnji predsjednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

Klaus i Zeman dosljedni su protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i oba kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini, pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. na nivou otpravnika poslova.

Češki mediji upozoravaju da bi, ako bi Češka povukla priznanje i prestala priznavati Kosovo, nastali problemi s tim bilateralnim sporazumima i da ne bi mogla tražiti da se njihove odredbe ispunjavaju.

Nagađanja da bi Zeman mogao uspjeti u svojoj inicijativi presjekao je danas češki premijer Andrej Babiš kad je rekao da će pričati o tome sa Zemanom i predsjednicima oba doma Parlamenta na sastanku o koordinaciji vanjske politike za mjesec, ali da ne vidi razlog da Češka mijenja stav prema priznanju Kosova.

Izvor: Agencije