Češka otplaćuje oduzetu vjersku imovinu

Čeških 16 vjerskih grupa dobit će kompenzaciju od tri milijarde dolara u narednih 30 godina (AFP)

Najviši sud u Češkoj Republici podržao je Vladin plan o plaćanju nekoliko milijardi dolara odštete vjerskim organizacijama zbog nacionalizacije njihove imovine u vrijeme komunističkog režima, prenosi Srna.

Ova presuda velika je pobjeda za crkvene organizacije u ovoj zemlji, koje se od pada komunizma 1989. godine bore za vraćanje imovine kao što su farme, šume i objekti.

Prema ovom planu, 16 vjerskih grupa, među kojima su katoličke, protestantske i jevrejske organizacije, dobit će kompenzaciju od tri milijarde dolara u narednih 30 godina, prenio je AP.

Ove organizacije dobit će 56 posto svoje bivše imovine koja je sada u vlasništvu države, čija se vrijednost procjenjuje na 3,8 milijardi dolara. Država će, u međuvremenu, postepeno prestati pokrivati troškove crkava u narednih 17 godina.

‘Pravedno rješenje’

Praški nadbiskup Dominik Duka pohvalio je ovu presudu kao dovršetak napora za “pravedno” rješenje represije koju su vršile komunističke vlasti. Njegova Katolička crkva dobit će najveći dio ovog novca i imovine.

Ustavni sud odbio je žalbu ljevičarske opozicije, koja je izrazila razočaranje. Ovaj plan izazvao je veliku polemiku u Češkoj, u čijoj populaciji postoji jedna od najvećih koncentracija ateista u Evropi.

Komunisti su došli na vlast u nekadašnjoj Čehoslovačkoj 1948. godine, poslije čega su konfiscirali kompletnu imovinu crkava i progonili mnoge svećenike. Crkvama je bilo dozvoljeno da funkcioniraju samo uz striktnu kontrolu države, koja je isplaćivala zarade svećenicima.

Premijer Petr Nečas podržao je odluku Suda i rekao da je presuda pravedna.

Izvor: Agencije