Češka, Mađarska i Poljska na sudu zbog izbjeglica

Mađarska i Poljska nisu primile nijednog tražioca azila, dok ih je Češka primila samo 12 iz Grčke (EPA)

Evropska komisija u četvrtak je prijavila Sudu Evropske unije Češku, Mađarsku i Poljsku zbog nepoštivanja odluke o raspodjeli izbjegličkih kvota, koje je EU dogovorila 2015. kako bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji, kamo su masovno pristizale izbjeglice iz Sirije.

Mađarska i Poljska nisu primile nijednog tražioca azila, dok ih je Češka primila samo 12 iz Grčke.

“Komisija je 15. juna 2017. pokrenula postupke zbog povrede protiv Češke, Mađarske i Poljske.S obzirom na to da te tri države članice nisu dostavile zadovoljavajuće odgovore, Komisija se odlučila za sljedeću fazu postupka zbog povrede tako što je 26. jula 2017. poslala obrazložena mišljenja”, saopćila je Komisija.

Nezadovoljavajući odgovori

“Iako je Sud Evropske unije u svojoj presudi od 6. septembra potvrdio valjanost programa za premještanje, Češka, Mađarska i Poljska i dalje krše svoje pravne obaveze.”

Kako navode iz Evropske komisije, ponovo su primljeni nezadovoljavajući odgovori i te tri države članice nisu dale nikakve naznake da će doprinijeti provedbi programa za hitno premještanje.

“Stoga je Komisija prelaskom u iduću fazu postupka zbog povrede odlučila potvrditi da i dalje vrijede povrede koje je navela u svojim obrazloženim mišljenjima”, saopćila je Komisija.

Izvor: Agencije