CeSID: Izlaznost do 19 sati 52,9 posto

19:47 – Beograd

Prema podacima CeSID-a ukupna izlaznost do 19 sati na izborima u Srbiji je 52, 9 posto.


 19:20 – Vojvodina

Izlaznost u Vojvodini je do 18 sati bila 48,1 posto, a 2012. godine u istom periodu bila je 43,22 posto, objavila je Pokrajinska izborna komisija (PIK).

PIK nema zvaničnih podataka o zabilježenim nepravilnostima.


19:12 – Srbija

 Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 posto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 posto, u Vojvodini 48,34 posto, a u Beogradu 47,14 posto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.


18:50 – Kosovo

Na Kosovu je do 18:00 glasalo 37.901 birača ili 35,28 posto, saopštio je OSCE.


17:51 – Srbija

Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima do 17:00 je 43,5 posto. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 posto, u Vojvodini 42,8 posto, u Centralnoj Srbiji 45,9 posto.


15:40 – Novi Sad

Do 14 sati u Novom Sadu je glasalo oko 25 posto birača upisanih u birački spisak, što je na nivou izlaznosti na izbore koji su održani 2014, rekao član Gradske izborne komisije (GIK) u tom gradu Marko Radin.

Radin je rekao Tanjugu da, ukoliko se današnji izbori uporede sa državnim izborima održanim prije dvije godine, se može zaključiti da je izlasnost potpuno ista kao i što je bila na tim izborima 2014.

“Trend izlasnosti iz 2014. je gotovo preslikan i danas, a očekujemo da u narednih dva-tri sata usledi blaga stagnacija kada je o broju izašlih na glasanje reč, a značajno povećanje izlaznosti očekujemo posle 17 sati pa do zatvaranja izbornih mesta”, rekao je Radin.

On je rekao da na biralištima u Novom Sadu do 14 sati nije bilo ozbiljnijeg ugrožavanja izbornog procesa, i da je na pojedinim mjestima bilo sitnijih problema koji se, kako je istakao, “rešavaju u hodu”.


15:07 – Srbija

Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima do 14:00 je 29,7 posto. U Beogradu je izlaznost bila 26,5 posto, u Vojvodini 29,3 posto, u Centralnoj Srbiji 31,5 posto.

Republička izborna komisija saopštila je da do 14 sati na izbore u Srbiji izašlo 28,89 posto upisanih birača.

U centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 posto, u Vojvodini 28,69 posto, a u Beogradu 28,49 posto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.


15:00 – Srbija

Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima do 14:00 je 29,7 posto.


14:30 – Kosovo

Na Kosovu je 14:00 glasalo 23.484 birača ili 21.86 posto, saopštio je OSCE.

Na Kosovu, pravo glasa na parlamentarnim izborima u Srbiji ima 106.094 birača. 


13:15 – Sarajevo

U ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, na biračkom mjestu broj jedan, zadovoljni su izlaznošću glasača na vanrednim parlamentarnim izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije.

Za glasanje u zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu prijavljeno je 156 glasača, rekao je za Anadoliju Čedomir Labus, predsjednik biračkog odbora.

“U ambasadi u Sarajevu biračko mjesto otvoreno je u 7 sati i traje do 20.00 sati kada se zatvara biračko mjesto. U BiH je otvoreno još jedno biračko mjesto u generalnom konzulatu Republike Srbije u Banja Luci”, rekao je Labus.

Prema njegovim riječima, glasanje u Ambasadi u Sarajevu odvija se bez ikakvih smetnji i ometanja.

“Do sada je izlaznost jako dobra, preko 40 procenata. Sve se odvija normalno, bez ikakvih problema, bez smetnji i ometanja. Očekujemo popodne još veću izlaznost i potpuno smo zadovoljni”.

Državljanin Srbije koji živi u BiH Nedžad Prazina iskoristio je popodne kako bi, kako je rekao, izvršio svoju građansku dužnost. Rekao je kako nije zadovoljan trenutnom političkom situacijom u Srbiji te da očekuje promjene.

“Očekujem da će biti nekih promjena, čekamo ih već nekih 20 i nešto godina pa eto, optimista sam po tom pitanju. Treba promijeniti ljude, ovi su imali dovoljno šansi, 20 i nešto godina, ako nisu za taj period nešto uradili znači da nisu sposobni. To je prva stvar koju treba mijenjati”, poručio je Prazina. 


13:00 – Novi Pazar


12:27 – Novi Sad

„Do deset sati izlaznost u Vojvodini je 12,22 odsto prema informacijama Pokrajnske izborne komisije i to uprkos izuzetno lošim vremenskim uslovima. Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine ove godine nadmeće se ukupno 15 izbornih lista, od toga pet manjinskih, to znači da njima za ulazak u skupštinu nije potrebno da pređu cenzus od pet odsto, već im je potrebno da pređu tzv. priordni prag, to je procenat koji se dobija kada se broj ukupnih glasova podeli sa brojem poslaničkih mandata, u ovom slučaju sa 120“, izvještava iz Novog Sada reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.


12:20 – Beograd

„Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati i može se reći da protiču regularno i bez većih nepravilonosti. CeSID u saradnji sa Al Jazerom će celi izborni dan izveštavati o izlaznosti, a posle 20:00 i o prvim rezultatima“, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović iz sjedišta CeSID-a. 


12:18 – Srbija

Vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori protiču u skladu sa propisima i bez većih nepravilnosti, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Vranju je, na biračkom mjestu 24 prekinuto je glasanje, zato što je aktivista Jedinstvene Srbije unio zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK.

Ovo biračko mjesto je zatvoreno, izbori će biti ponovljeni, a policija je obaviještena o incidentu, naveli su iz RIK-a.

Slična je i ocjena organizacije CRTA, koja je ranije prijepodne izvijestila da je otvaranje biračkih mjesta prošlo jutros uglavnom u skladu sa propisanim procedurama.

Sva biračka mjesta u Vojvodini otvorena su na vrijeme, uz male tehničke probleme koji su „rešeni u hodu”, izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

Na biračkom mjestu 81 u beogradskom naselju Voždovac upućena je lažna dojava o bombi, prenijeli su mediji.

U Rumi je na jednom biračkom mjestu reagovala policija zbog problematičnog ponašanja unutar biračkog mjesta, prenijela je Radio-televizija Vojvodine. Problem je otklonjen, a glasanje nije prekinuto.

Nekoliko biračkih mesta u Novom Sadu nije otvoreno na vrijeme zbog loše organizacije članova biračkih odbora i nestanka struje, pa će građani tamo moći glasati duže nego ostali.

Glasanje na 11 biračkih mjesta u Mitrovici, kako javlja dopisnik Tanjuga, protiče bez većih problema.

Jedan manji broj birača jutros nije bio na biračkom spisku, zbog čega nisu uspjeli da iskoriste svoje biračko pravo.

Ukupno 82 posto biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme, sedam posto otvoreno je prije vremena, dok je 11 posto otvoreno sa zakašnjenjem.

Posmatrači CRTE, koji su na 450 biračkih mjesta na osnovu slučajnog, reprezentativnog uzorka, javili da su na gotovo svim biračkim mjestima, glasačke kutije bile prazne prije no što su zapečaćene.

Na jedan posto biračkih mjesta zabeležena se ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mjesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača prije glasanja, nekorištenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće prije otvaranje biračkog mjesta.

Takođe, zabilježeni su i slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mjesta.

Ove neregularnosti su izolovani slučajevi širom Srbije i ne mogu se smatrati trendom, smatra CRTA.


12:17 – Beograd

Premijer Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas oko podneva na Novom Beogradu.


11:09 – Srbija

Do 10.00 sati na izbore u Srbiji je izašlo 8,85 posto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

Kako je na konferenciji za novinare u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, u centralnoj Srbiji glasalo je 8,5 posto upisanih birača, u Vojvodini 9,82 posto, a u Beogradu 8,34 upisanih birača.

Kovačević je rekao da je na prethodnim izborima do 10 sati glasalo 9,06 posto, a da je konačna izlaznost bila 53,09 posto.


10:50 – Kosovo

Na Kosovu je do 10 sati glasalo 7.925 birača ili 7,4 posto, saopštio je OSCE.

Glasngovornik OSCE-a Senad Šabović izjavio je Tanjugu da za sada nisu zabilježeni incidenti i da izborni proces protiče bez problema i nepravilnosti.

Pravo glasa na Kosovu ima 106.094 birača. 


10:49 – Beograd

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“.


10:49 – Herceg Novi

U Konzulatu Srbije u Herceg Novom jutros je počelo glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji.

Kako je izjavio konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, izborni proces i izbori teku u skladu sa zakonom i ustaljenom izbornom procedurom.


10:46 – Sarajevo

Glasačko mjesto za parlamentarne izbore u Srbiji otvoreno je i u Ambasadi Srbije u Sarajevu, a izbori teku bez problema, izjavio je predsjednik biračkog odbora Čedomir Labus.

On je rekao da je za glasanje u Ambasadi Srbije u Sarajevu registrovano 156 glasača.

“Glasačko mjesto u ambasadi otvoreno je u 7.00 sati i glasači će moći da glasaju do 20.00 sati, kada se ono zatvara”, dodao je Labus, koji najveći dolazak birača očekuje iza podneva.

Pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u BiH imaju svi državljani Srbije koji su na osnovu prethodno podnijetih prijava upisani u jedinstveni birački spisak i koje su o tome obavijestili Ambasada u Sarajevu i Generalni konzulat u Banjoj Luci.


10:02 – Beograd

Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima do devet ujutro je 5, 2 posto. 


10:00 – Beograd

Lider SDS-a Boris Tadić glasao je nešto poslije 10 sati u opštini Stari grad.  

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanovović glasao je u Novom Beogradu.


09: 20 – Beograd

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima protiče u najboljem redu, u skladu sa zakonima Srbije i svim demokratskim i međunarodnim standardima, rečeno je na prvoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK) od otvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik RIK Dejan Ðurđević rekao je da na izborima pravo glasa ima 6.739.441 birač, da ima 8.377 biračkih mjesta.

“Jutros u sedam su otvorena biračka mesta, glasanje za sada protiče u najboljem redu, u skladu sa zakonima Srbije i svim demokratskim i međunarodnim standardima”, rekao je Ðurđević, dodajući da do sada nije prijavljena nijedna nepravilnost.

Sa prvim podacima o izlaznosti do 10 sati RIK će izaći na konferenciji za novinare u 11 sati.


08:30 – Beograd

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i potpredsjednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je u Osnovnoj školi Borislav Pekić na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Istovremeno je ministar pravde Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao u Sazanovoj ulici u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je jutros po otvaranju biračkog mjesta u Beogradskoj poslovnoj školi.

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić glasao je nešto poslije 8.30 sati. Svoj glas predao je na glasačkom mjestu 37.


08:00 – Kosovo

Na Kosovu je počelo glasanje za narodnu skupštinu, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova.

Prethodno je OSCE rano jutros na biračka mesta dostavio izborni materijal uključujući i glasačke listiće.

Na svakom biračkom mjestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su tu ispred OSCE-a, a koje je imenovala Republikča izborna komisija ispred stranaka učesnica izbora.

OSCE je u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta.

Pravo glasa na Kosovu ima 106. 094 birača.


07:43 – Sandžak

Na današnjim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji svoje biračko pravo moći će iskoristiti ukupno 217.487 građana u šest sandžačkih opština gdje živi bošnjačka zajednica.

Očekivanja su da će zbirni rezultat izbora na lokalnom nivou pokazati koja je politička opcija među Bošnjacima dobila legitimitet da ih zastupa u narednom periodu, prenosi Anadolija.

Predizborna kampanja u sandžačkoj regiji, za razliku od ranijih izbora kada je bilo oružanih incidenata, protekla je bez incidenata i povećanih tenzija.

U završnici kampanje vodeće političke opcije među Bošnjacima održale su završne skupove i mitinge u Novom Pazaru.

Plakate i transparenti su proteklih dana bili vidljivi na svakom koraku i sudeći po tome “glavna bitka“ za glasove vodit će između tri političke opcije, dodaje Anadolija.

Većina političkih partija bošnjačke nacionalne zajednice na lokalnim izborima ne izlaze u koaliciji sa strankama čija je centrala u Beogradu i osvojeni procenat na lokalnom nivou, kao broj mjesta u lokalnim parlamentima će, praktično, predstavljati ko će steći pravo da bude legitimni politički predstavnik Bošnjaka Sandžaka.

Političari su i ovog puta, radi povjerenja građana, obećali bolji i moderan život, izgradnju infrastrukture, eurointegracije…Karakteristično je i to da se u sandžačkim opštinama, kao opozicija, na ovim izborima pojavljuju manje stranke i grupe građana, bošnjačke i srpske, koje nude programe za rješenje problema na lokalnom nivou.

Ovu izbornu kampanju u Sandžaku, pogotovo kod jednog dijela opozicionih bošnjačkih političkih stranaka, obilježila je veća aktivnost na terenu zbog manjeg upliva u medije. S druge strane partije na vlasti su gotovo u potpunosti popunile TV termine informativnih i emisija i političkog marketinga.

Prema podacima opštinskih izbornih komisija najviše birača sa pravom glasa, preko 84.000, ima u Novom Pazaru, gradu sa više od 120.000 stanovnika od kojih oko 80 posto čine Bošnjaci.

Na lokalnim izborima u najbrojnijem sandžačkom gradu učestvuje deset lista, a glasat će se na 96 biračkih mjesta. 


07:00 – Srbija

U sedam sati otvorena su biračka mjesta na kojima će u toku dana građani Srbije glasati za novi saziv Narodne skupštine, na vanrednim parlamentarnim izborima.

Ubacivanjem rozog kontrolnog listića u glasačku kutiju, bez nepravilnosti započelo je glasanje i na biračkim mjestima pod rednim brojem 43. i 48., koja se nalaze u prostorijama Prirodno matematičkog fakulteta, u centru Beograda.

Pod rednim brojem osam nalazi se lista “Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka”, zatim slijedi lista “Stranka demokratske akcije Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin”, dok se pod rednim brojem deset nalazi lista “Srpskog sabora Zavetnici“.

Slijede liste grupa građana “Za preporod Srbije – prof. dr. Slobodan Komazec“ te lista “Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, a na trinaestom mjestu je “Republikanska stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović“.

“Srpsko – ruski pokret Slobodan Dimitrijević“ zauzeo je 14. mjesto na listiću, a za njim slijede liste “Borko Stefanović – Srbija za sve nas”, “Dijalog mladih sa stavom – Stanko Debeljaković” te “Dosta je bilo – Saša Radulović”.

“Partija za demokratsko djelovanje – Ardita Sinani” biće pod brojem 18, Zelena stranka pod 19, dok će posljednja lista na glasačkom listiću biti “U inat – složno za Srbiju – Narodni savez“.

Al Jazeera Balkans, Centar za slobodne izbore i demokratiju, Prva TV i B92 će 24. aprila prvi donositi informacije o izbornoj volji građana i istraživanjima CeSID-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije