Česi pomažu deminiranje Save kod Odžaka

U toku je deminiranje korita rijeke Save kod Odžaka u Bosni i Hercegovini, a u nekoliko faza provodenih ove godine češki policijski ronioci obavljaju glavninu posla u čemu im pomažu bosanskohercegovačke kolege.

Istovremeno, BiH želi dobiti kredit Svjetske banke kojim bi se modernizovao plovni put te rijeke.

Češke policijske ronioce, koji su danima na Savi, posjetila je i ekipa Al Jazeere.

Dok jedni pregledaju rijeku, drugi su ispod vode i lociraju granate.

Iz ratnog broda koji je potopljen krajem Drugog svjetskog rata vadi se artiljerijska municija i potom se ubacuje u policijski brodić te se prevozi na obalu.

„U rijeci Savi smo našli granate kalibra 120 milimetara koje su služile za protivoklopnu borbu“, priča Miroslav Suchy iz specijalne jedinice čeških policijskih ronilaca.

Granate decenijama u Savi

Stotine granata je u Savi, uglavnom su njemačke i skoro su 70 godina ležale na riječnom dnu.

Zakratko su potom na obali rijeke gdje se obavlja vrlo detaljan policijski posao.

„Ovo su nam redovne aktivnosti. Uobičajeni nam je to posao kao i u Češkoj, jer i tamo vadimo ovakve granate iz rijeka“, kaže Petr Osmancik iz češke policije.

Nakon policijskog pregleda, pronađene granate s obale odnose bh. vojnici te ih potom uništavaju na poligonu u Glamoču.

Prije cijelog posla deminiran je put od savskog nasipa do obale pri čemu je uklonjeno 50-ak tenkovskih ili protivpješadijskih mina iz posljednjeg rata. No, deminere fascinira artiljerijska municija iz rijeke.

„Za transport je bezopasna, jer jeočuvana i hermetički zatvorena. Bila je u vodi. Celulozni barut je očuvan, iako je voda pojela čahuru“, pojašnjava Mehmedalija Kurtalić iz deminerskog tima Federalne uprave Civilne zaštite.

BiH će uskoro sama čistiti Savu

Osim čeških, na Savi su aktivni i bh. ronioci iz policijske agencije SIPA.

Češke kolege pomažu im kroz opremu, obuku i deminiranje, nakon čega će bh. ronioci ubuduće sami čistiti korito rijeke. Od tog posla država puno očekuje.

„Transport roba Savom privredna je šansa za Bosnu i Hercegovinu, ali za modernizaciju ovog plovnog puta neophodno je da riječno korito ne bude više minski sumnjivo“, javlja reporter Al Jazeere, Boris Gagić.

Za uređenje Save Svjetska banka namjerava bh. vlastima dati kredit od 30 miliona dolara, od čega je 20 miliona za rehabilitaciju plovnog puta, milion i po za provođenje projekta, a 8,5 miliona dolara za unapređenje učinka Luke Brčko.

Sada u brčansku luku brodovi ne dolaze, nema pretovara tereta, jer plovni put nije u funkciji.

„Revitalizacija ne bi značila ništa ako se ne očisti rijeka Sava i ne dobijemo plovni put ‘klase 5a’ od Beograda do Brčkog“, konstatira Pero Gudeljević iz Luke Brčko.

Čišćenje i od brodskog smeća

Osim vađenja zaostale municije, posla na uređenju rijeke ima i na čišćenju Save od brodskog smeća.

„Svaki metal se identifikuje ispod vode uz pomoć metalnog detektora kojeg koristimo. Nikad ne znamo radi li se o municiji ili nečem drugom, pa zato sve vadimo na površinu“, objašnjava Lubomir Znojil iz specijalne jedinice čeških policijskih ronilaca.

Vađenje iz Save čekaju i dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata kod Brčkog, no nema međudržavnog dogovora Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer su bombe na graničnoj liniji.

Upravo bi primjer ne samo za međudržavnu, nego i višedržavnu saradnju na Savi mogao biti i uklanjanje mina kod Odžaka.

Izvor: Al Jazeera