Česi na protestu brane pravosuđe

Demonstranti su uprkos jakoj kiši izašli na ulice Praga, Brna, Ostrave i drugih većih gradova (EPA)

Hiljade Čeha protestirale su u više gradova zbog promjene ministra pravde, tražeći da pravosuđe u toj zemlji ostane nezavisno i da ne padne pod kontrolu vlasti kao, kako su naveli demonstranti, u Mađarskoj i Poljskoj.

Demonstranti su uprkos jakoj kiši izašli na ulice Praga, Brna, Ostrave i drugih većih gradova, a jedan od organizatora protesta Mikulaš Minarž rekao je da je u povorci u glavnom gradu 3.000 ljudi.

“Cilj današnje manifestacije jeste da se kaže da je Marije Benešova neprihvatljiva na čelu resora pravde”, kazao je Minarž tokom pohoda od predsjedničkog zamka Hradčani do Staromjestskog trga na drugoj strani Vltave u centru Praga, prenosi Beta.

Demonstranti kojih je prema procjeni policije bilo gotovo 700 u Pragu, skandirali su “Nezavisno pravosuđe”, “Babiš u koš”, “Nismo slijepi”, “Marije, moje zločine da sakrije”, “Ostavka”.

Organizatori su zbog pljuska za demonstrante pripremili 600 kišobrana u bojama nacionalne zastave a u praškoj povorci bili su i transparenti sa porukama “Dalje ruke od pravosuđa”.

“Ne želimo da premijer Babiš preuzme kontrolu nad pravosuđem tako što će namjenski promijeniti ministra pravde samo dan nakon što je policija predložila da Babiš bude optužen. Napadima na pravosuđe počela je degradacija demokratije u Mađarskoj i Poljskoj. Ne želimo isti scenarij i kod nas. Ne želimo da premijer izbjegne pravedan sud”, saopćili su organizatori u pozivnici na demonstracije “Za nezavisno pravosuđe na društvenim mrežama i u medijima”.

Babišove tvrdnje

Češki premijer Andrej Babiš saopćio je prije deset dana da nema namjeru da odlazi sa čela vlade čak i poslije zvanične optužnice da je zloupotrijebio fondove Evropske unije i iz njih za porodičnu farmu Rodino gnijezdo na prevaru izvukao dva miliona eura, jer je uvjeren da smeta Briselu i opoziciji kod kuće i da je riječ o političkom procesu.

“Ne bih podnio ostavku zato što od početka tvrdim da je to politički proces. Niko ne bi ni čuo za Rodino gnijezdo da nisam u politici. Stalno protiv mene organiziraju nekakve afere koje neko pokušava da stvori iz prošlosti, to je stvar stara 12 godina. Smatram da je apsolutni skandal što su optužili i moju suprugu i moju porodicu. To je nevjerovatna svinjarija”, kazao je Babiš češkom dnevniku Mlada fronta.

Policija je više od tri godine istraživala da li je Babiš, drugi najbogatiji tajkun agro sektora i hemijske industrije u Češkoj, zloupotrijebio evropske fondove, kada je buduću farmu Rodino gnijezdo 2007. godine formalno izdvojio iz svog koncerna Agrofert, kako bi dobila dotacije za mala preduzeća što u sklopu Agroferta ne bi mogla, pa je poslije kontrolnog perioda od pet godina vratio u Agrofert.

Sredinom aprila policija je predložila da protiv premijera bude podignuta optužnica.

Ministar pravde Jan Knježinek kasnije je podnio ostavku bez posebnog obrazloženja, a u utorak će predsjednik Češke Miloš Zeman imenovati svoju savjetnicu Marije Benešovu za novu ministricu pravde. Zeman ne vidi nikakav problem u tome što je na čelu vlade premijer pod krivičnom istragom, sve dok nije pravosnažno osuđen.

Izvor: Agencije