Cesare Avenati oduzet majci, policija spriječila blokadu demonstranata

Policija, Policajac
Više desetaka policajaca poslano je na ovrhu Cesarea Avenatija (Reuters)

Dječaka Cesarea Avenatija ovrhovoditelji su oduzeli u utorak prijepodne majci Nini Kuluz, a službenici Općinskog suda u Splitu predali su ga na skrb njegovom ocu Talijanu Alessandru Avenatiju.

Službenici Općinskog suda predali su dječaka ocu unatoč tome što je dvjestotinjak Splićana u utorak dopodne došlo podržati dječakovu majku i pred zgradom u kojoj su živjeli majka i sin pokušavali onemogućiti njegovo odvođenje u Italiju.

Prosvjed je na Pujankama počeo u utorak ujutro sa znatno manjim brojem sudionika nego prije godinu dana, kada je bio prvi pokušaj odvođenja dječaka ocu u Italiju.

Sudionici prosvjeda su se podijelili u dvije skupine i dio njih zatvorio je izlaz s ceste, prenosi Hina. 

Sat i pol vremena nakon dogovorene ovrhe iz stana su izašli sudski službenici, ovrhovoditelj, a s njima je bio i talijanski konzul, otac i baka dječaka, te odvjetnici.

Susjedi kažu kako je Cesareovo odvođenje bilo stresno jer je dječak navodno vikao kako ne želi da ga odvajaju od majke.

Susjedi malenog Cesarea kažu da je prilikom njegovog odvođenja plakao cijeli ulaz, a nakon što je na silu uguran u automobil kolona vozila je krenula preko zemljanog dijela i izišla na četverotračnu brzu cestu kojom se izlazi iz Splita.

Kada su prosvjednici shvatili da im je dječak doslovno odveden iza leđa, sjurili su na drugu stranu i izišli na brzu cestu koju su uspjeli blokirati nekoliko minuta sve dok ih policija nije maknula i dok nisu shvatili da je za tako nešto prekasno jer je automobil s dječakom otišao.

‘Djeca nisu putni koferi’

Zbog te je situacije pozlilo ocu Nine Kuluz, ali i Nini koju su odveli u stan, a njezinog oca kolima Hitne medicinske pomoći u bolnicu. Osim njih jedan je prosvjednik, inače osoba s invaliditetom, pala, pa je i tu morala intervenirati liječnička ekipa.

Odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić je nakon ovrhe ustvrdio da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakon kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

“Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti”, kazao je Živaljić.

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić rekla je da su danas pružali pomoć u izvršenju odluke te da je održano javno okupljanje bilo prijavljeno policiji.

 “U jednom trenutku su prosvjednici izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i niti u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet”, zaključila je Lolić.

Dvije osobe su privedene u službene prostorije policije i u tijeku je istraživanje. 

Mediji prenose tvrdnje okupljenih građana da je Cesare Avenati na silu oduzet majci.

Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade u Splitu počeli okupljati još u ponedjeljak navečer, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu.

Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

‘Kao da je ratno stanje’

“U šoku sam, ispred zgrade je preko 20 policijskih kombija, kao da je ratno stanje. Ima više od 80 policajaca koji su tu zbog jednog dječaka od devet godina. Nismo spavali cijelu noć, ne znam što će biti oko devet sati kad je najavljena ovrha i hoće li stvarno čupati dječaka iz majčinog zagrljaja”, rekla je Vanja Kuluz, dječakova teta, kako prenosi Hina.

Pozvala je Splićane da dođu na prosvjed koji je bio najavljen za devet sati, kad je i ovrha.

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati.

Podsjetila je da je dječak u petak završio ‘na hitnoj’ i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi.

Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor.

“Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno”, ustvrdila je.

Bijeg iz Italije, presuda zbog otmice

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer Alessandru Avenatiju nije bio osiguran prevoditelj za talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan.

Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njezinom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom.

U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Izvor: Agencije