CES 2015: Sprava kojom izbjegavate roming

Toshibin robot bi trebao pomagati oboljelim od demencije (Reuters)

Piše: Sead Fadilpašić

Ako ste mislili da je pametni kaiš koji se sam opušta kada se i vi opustite i pretjerate sa teletinom, najuvrnutija stvar na ovogodišnjem CES-u, onda se gadno varate.

U Las Vegas Convention centru u američkoj saveznoj državi Nevada, trenutno se održava godišnji sajam potrošačke elektronike, Consumer Electronics Show, na kojem mnoge firme pokazuju najnovije izume i tehnološka dostignuća koja će oblikovati naš život u budućnosti.

Osim „očekivanih“ noviteta, televizora sa 4K rezolucijom, pametnih telefona sa zakrivljenim displejima i laptopa sa sve jačim performansama, na CES-u je mnogo kreativnih, inovativnih spravica koje mnogi nisu očekivali, a mi donosimo pregled neke od tih koje smatramo najzanimljivijim sa drugog dana CES-a.

Strone:

Izvor: Geomagic.com

Diraju li vam se digitalni predmeti? Ok, to zvuči potpuno drugačije kada se izgovori. Na CES-u je prezentovana spravica koja se zove Touch Haptic 3D Stylus, a u svojoj suštini to je digitalna olovka kojom se može uživo osjetiti kada kursor na kompjuteru „dotakne“ virtualni objekt.

Zamislite kompjutersko kiparstvo, s time da svojim rukama možete osjetiti ono što vajate. Međutim, osim što se može koristiti za dizajn, razvojni tim kaže da će se fokusirati prije svega na – elektronsku zabavu.

Firma 3DSystems, koja je razvila Touch Haptic 3D Stylus, kaže da ovim proizvodom želi promijeniti način na koji se stvaraju i igraju trodimenzionalne igre.

U saradnji su sa Oculus Riftom, firmom koja pravi kacigu za virtuelnu stvarnost, te kažu da je osjećaj igranja kada se ubacite u potpuno novi svijet, koji još možete i osjetiti na svojoj koži, jedno posve novo iskustvo.

Ovaj robot će vam oteti radno mjesto

Izvor: Youtube / MARCIANOPHONE

Japanski tehnološki div Toshiba jedina je kompanija koja je na CES ove godine dovela čovjekolikog robota. Njeno ime je ChihiraAico, i pjeva bolje od većine današnjih pop zvijezda.

Ovaj robot može pomjerati rukama i sporazumijevati se japanskim znakovnim jezikom, a kompanija se nada da će jednog dana raditi u industriji zdravstva i pomagati starijima koji boluju od demencije.

ChihiraAico izgleda kao mlada djevojka, trepće očima i prijateljski se smješka. Do 2020. godine, kada se tehnologija govora i robotskih osjetila još razviju, Toshiba planira od ovog robota napraviti još sofisticiraniji proizvod.

Izvor: Al Jazeera i agencije