CES 2015: Pametni kaiš pobrao svu pažnju

Audijev "Jack" može voziti bez šofera (EPA)

Piše: Sead Fadilpašić

Od kaiša koji se sam opušta kada se prejedete, do bežičnih i praktično nevidljivih slušalica koje nadgledaju vitalne životne funkcije, prvi dan sajma CES u Las Vegasu donio je mnoge zanimljivosti i dao nam mali uvid u to kakvi nas noviteti očekuju u 2015. godini.

CES, odnosno Consumer Electronics Show, godišnji je sajam koji se u januaru održava u Convention centru u Las Vegasu, a traje četiri dana. Tada se u Nevadu spuste praktično svi koji proizvode potrošačku tehniku, od frižidera do uređaja za čitanje misli.

Prvi dan CES-a je ljubiteljima tehnologije donio mnogo razloga za uzbuđenje, a donosimo pregled nekih koje smatramo najzanimljivijim.

Belty:

Izvor: EPA

A da je Google dobro „namirisao“ potencijal kada je krenuo u razvoj automobila bez vozača, potvrđuje Audi, koji je na CES-u prezentovao A7, svoj model automobila koji bez vozača može preći skoro 900 kilometara.

Prošle godine Audi je pokušao od San Francisca stići do CES-a u Las Vegas u automobilu bez vozača, ali je sistem na pola puta kolabirao i čovjek je morao uzeti stvari u svoje ruke.

Godinu dana kasnije, Audi vjeruje da je „ispeglao“ sve greškice i samouvjereno ponovo krenuo na isti put.

Poslao je svoj A7 model na dvodnevni put, dug skoro 900 kilometara, od San Francisca do Las Vegasa.

Tehnologiju zovu „Pilotirana vožnja“, a nakon godinu dana pokazuje značajan napredak. Senzori u testnom autu su „spremni za proizvodnju“.

U model je ugrađen standardni dalekometni prednji radar, dva stražnja i po dva bočna senzora. Ima ugrađen LIDAR, laserski skener koji pretražuje okolinu i nalazi čvrste predmete, te 3D kameru koja je postavljena da gleda ispred automobila.

Tu su još i četiri male kamere koje prate četiri ugla automobila.

Sve te informacije kombinuju se sa lokacijom auta koja se preuzima putem GPS-a, nakon čega ih procesira kompjuter u automobilu, koji ujedno kontroliše ubrzanje, kočenje i upravljanje.

Audi kaže da automobil sam funkcioniše na autoputu i može voziti do 110 km/h, a kada se približi naselju, traži da vozač preuzme kontrolu. Ukoliko se to ne desi, automobil se prestrojava u zaustavnu traku i staje.

Ograničenja koja Audi ima u naseljenim dijelovima pokazuje da firma nije dovoljno razvila sistem da ga samouvjereno pošalje među prepreke gradskog života, ali smatraju da za par godina mogu šoferima širom svijeta olakšati duge vožnje autoputevima.

CES je prepun čudesnih tehnoloških dostignuća, i bilo bi potrebno mnogo više od jednog članka da ih se sve pobroji.

Međutim, malo je onih koji su plijenili toliko pažnje kao ova tri, a šta nas očekuje u narednim danima treba još sačekati i vidjeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije