Oglasi

CES 2015: Pametni kaiš pobrao svu pažnju

Prvi dan CES-a je ljubiteljima tehnologije donio mnoga uzbuđenja, a donosimo pregled nekih od najzanimljivijih.
Audijev "Jack" može voziti bez šoferaEPA

Piše: Sead Fadilpašić

Od kaiša koji se sam opušta kada se prejedete, do bežičnih i praktično nevidljivih slušalica koje nadgledaju vitalne životne funkcije, prvi dan sajma CES u Las Vegasu donio je mnoge zanimljivosti i dao nam mali uvid u to kakvi nas noviteti očekuju u 2015. godini.

CES, odnosno Consumer Electronics Show, godišnji je sajam koji se u januaru održava u Convention centru u Las Vegasu, a traje četiri dana. Tada se u Nevadu spuste praktično svi koji proizvode potrošačku tehniku, od frižidera do uređaja za čitanje misli.

Prvi dan CES-a je ljubiteljima tehnologije donio mnogo razloga za uzbuđenje, a donosimo pregled nekih koje smatramo najzanimljivijim.

Belty:


Izvor: Getty

Rijetko kada novi tehnološki proizvod „na prvu“ toliko odstupi od mase na tako velikom sajmu kao što je CES.

Tu se skupe praktično sve kompanije, od onih za koje nikada niste čuli i koje vjerovatno nikada više i nećete čuti, do tehnoloških divova, i svi donose nešto novo i uzbudljivo.

I svi bi voljeli da su mogli uraditi ono što je Belty uradio prvog dana CES-a – ukrao pažnju svima ostalima.

Prototip „pametnog kaiša“, koji bi na tržište trebao stići ove godine napravila je francuska startup kompanija Emiota, a na prvi pogled zaista izgleda - gnusno.

Ova sprava je jedna velika, teška metalna zmija koja podsjeća na nešto iz holivudskih filmova o superjunacima. Skuplja se i širi u zavisnosti od veličine struka nositelja, a to radi uz pomoć motora ugrađenih u bravu kaiša.

Dakle, ako ste pojeli previše i stomak vam se proširi, kaiš će se proširiti i prilagoditi novonastaloj situaciji.

Također, pojas se može spojiti sa aplikacijom za pametne telefone, a pošto ima ugrađen akcelerometar, može pratiti kretanje i voditi evidenciju o tome kolko je korisnik prepješačio.

I, za kraj, može upaliti blagu vibraciju i tako upozoriti korisnika da već predugo sjedi i da je krajnje vrijeme da se pokrene.

Slušalice ili fitness uređaj? Zašto ne oboje?

Njemačka startup kompanija Bragi predstavila je The Dash, bežične slušalice-bubice koje se mogu koristiti za slušanje muzike, ali i kao fitness uređaj.


Izvor: Bragi.com

Ova mala vodootporna spravica putem Bluetooth tehnologije se spaja sa pametnim telefonom, a ima unutrašnju memoriju od 4GB.

Prvi put se pojavila na internetskoj stranici za grupno finansiranje Kickstarter u martu, kada je skupila više od tri miliona dolara pomoći za razvoj, iako je Bragiju za stvaranje ove spravice bilo potrebno 260.000 dolara.

Kada se u aprilu pojave na policama, slušalice će koštati 299 dolara.

Ove „bubice“ su bežične i da bi se koristile moraju se gurnuti u uho. Kompanija kaže da je analizirala stotine hiljada različitih ušiju i napravila model koji savršeno pristaje 94 posto ljudi.

Na sebi ima tipku kojom se muzika može paliti i gasiti, a u sebi sadrži 15 senzora koji mjere praktično sve, od pređene kilometraže, do pulsa.

Kompanija sama razvija prateću aplikaciju za pametne telefone, ali poziva sve programere da se uključe i naprave svoju verziju. Do sada se preko 2.500 programera prijavilo.

Dodaju i da bi Dash mogao postati mnogo više od zabave – uz dobro razvijene aplikacije, može postati slušni aparatić ili čak prevodilac.

Kao i sa svakom „pametnom“ spravicom, baterija je jedan od najvažnijih elemenata, a Bragi kaže da će slušalice idržati 250 sati na jednom punjenju, odnosno tri sata kada su u punoj upotrebi.

Automobili bez vozača


Izvor: EPA

A da je Google dobro „namirisao“ potencijal kada je krenuo u razvoj automobila bez vozača, potvrđuje Audi, koji je na CES-u prezentovao A7, svoj model automobila koji bez vozača može preći skoro 900 kilometara.

Prošle godine Audi je pokušao od San Francisca stići do CES-a u Las Vegas u automobilu bez vozača, ali je sistem na pola puta kolabirao i čovjek je morao uzeti stvari u svoje ruke.

Godinu dana kasnije, Audi vjeruje da je „ispeglao“ sve greškice i samouvjereno ponovo krenuo na isti put.

Poslao je svoj A7 model na dvodnevni put, dug skoro 900 kilometara, od San Francisca do Las Vegasa.

Tehnologiju zovu „Pilotirana vožnja“, a nakon godinu dana pokazuje značajan napredak. Senzori u testnom autu su „spremni za proizvodnju“.

U model je ugrađen standardni dalekometni prednji radar, dva stražnja i po dva bočna senzora. Ima ugrađen LIDAR, laserski skener koji pretražuje okolinu i nalazi čvrste predmete, te 3D kameru koja je postavljena da gleda ispred automobila.

Tu su još i četiri male kamere koje prate četiri ugla automobila.

Sve te informacije kombinuju se sa lokacijom auta koja se preuzima putem GPS-a, nakon čega ih procesira kompjuter u automobilu, koji ujedno kontroliše ubrzanje, kočenje i upravljanje.

Audi kaže da automobil sam funkcioniše na autoputu i može voziti do 110 km/h, a kada se približi naselju, traži da vozač preuzme kontrolu. Ukoliko se to ne desi, automobil se prestrojava u zaustavnu traku i staje.

Ograničenja koja Audi ima u naseljenim dijelovima pokazuje da firma nije dovoljno razvila sistem da ga samouvjereno pošalje među prepreke gradskog života, ali smatraju da za par godina mogu šoferima širom svijeta olakšati duge vožnje autoputevima.

CES je prepun čudesnih tehnoloških dostignuća, i bilo bi potrebno mnogo više od jednog članka da ih se sve pobroji.

Međutim, malo je onih koji su plijenili toliko pažnje kao ova tri, a šta nas očekuje u narednim danima treba još sačekati i vidjeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.