CES 2015: Kao iz naučno-fantastičnih filmova

Na CES-u su prezentovane mnoge inovacije koje će olakšati svakodnevne aktivnosti (Getty Images)

Piše: Sead Fadilpašić

Najveći problem razvijenog svijeta nije ni zagađenje, ni globalno zagrijavanje, ekonomska kriza, ni dužnička kriza, ni inflacija.

Najveći problem razvijenog svijeta je što baterije na pametnim uređajima ne traju dovoljno dugo.

Iako bi svi potrošači najviše voljeli da imaju baterije koje traju barem nekoliko dana, mali izraelski startup Storedot ima drugačiji pristup rješenju ovog problema.

Storedot


Izvor: Reuters

Izumili su punjač koji može napuniti bateriju smartfona za svega nekoliko minuta.

Naravno, niti se radi o „klasičnom“ punjaču, niti on puni „klasične“ baterije, ali iz Storedota kažu da planiraju u naredne dvije godine postaviti novi standard u svijetu mobilnih uređaja.

Njihov punjač od 40 ampera, koji su prezentovali na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu, u trenu bi spalio svaku bateriju danas dostupnu na tržištu, ali ne i njihovu bateriju koja sadržava posebno sintetizirane organske molekule.

Izvor: Youtube / Doron Myersdorf

S druge strane, njihova baterija je snage 900 miliamper / sati, što znači da bi je trebalo puniti barem dva do tri puta dnevno. Ipak,  to punjenje ne bi trajalo duže od dvije do tri minute.

„U bateriji se dešavaju reakcije koje nisu tradicionalne i koje nam dozvoljavaju da punimo jako brzo, jer se joni kreću od anode do katode brzinama koje bez ovih materijala nisu bile moguće“, kazao je izvršni direktor kompanije, Doron Myersdorf.

Firma do 2017. godine planira napraviti baterije koje mogu parirati današnjim i koje se mogu napuniti brže nego što možete prokuhati vodu za kafu.

H20

Izvor: Youtube / Parrot

Sjećate li se kada ste zaboravili zaliti svoje cvijeće, pa je ono uvenulo? Zahvaljujući Parrotu, više nikada se nećete morati brinuti o zaljevanju biljaka.


Izvor: Getty

Umjesto toga, moći ćete prepustiti jednoj pametnoj spravici da o tome razmišlja za vas.

Parrot, kompanija koja je najpoznatija po AR Droneu, malom kvadkopteru – letjelici kojom se upravlja putem iPhonea ili Androida, napravila je spravicu koja zaljeva biljke.

Zove se H2O, a nadgleda vlažnost tla, temperaturu, količinu đubriva i sunčeve svjetlosti, te može i zaljevati biljku, ukoliko joj se na vrh smontira plastična boca sa vodom.

Biljku zaljeva onda kada primjeti da joj je to potrebno, a ukoliko ‘osjeti’ da je boca sa vodom pri kraju zaliha, usporava zaljevanje i to radi samo onda kada je neophodno.

U isto vrijeme, vlasnika obavještava putem notifikacije na njegovom / njenom smartfonu o stanju biljke, kao i da je bocu sa vodom potrebno dopuniti.

Iako izgleda neupadljivo, sprava je zaista impresivnih karakteristika: sadrži Bluetooth 4.0 tehnologiju, 8GB RAM memorije, otporna je na vodu, a baterija joj traje šest mjeseci.

Minority Report postaje stvarnost

Izvor: Youtube / Thalmic Labs

Nema tog kompjuterskog štrebera kojem se osmijeh sam ne razvuče kada vidi svu tehnologiju koja je u Zvjezdanim stazama prikazana kao naučna fantastika, a bez koje se današnja svakodnevnica skoro pa i ne može zamisliti.

Bluetooth slušalice, preklopni telefoni, tablet računari, pa čak i teleport i traktorske zrake, sve su to dostignuća koja su odavno izgubili „fantastični“ aspekt naučne fantastike, što je vjerovatno razlog zbog kojeg su se naučnici za inspiraciju okrenuli drugim sci-fi filmovima.

Jedan od filmova na koje se od početka gleda širom otvorenih očiju je Minority Report (Suvišni Izvještaj) sa Tom Cruiseom. U tom filmu Cruise gestama svojih ruku upravlja velikim kompjuterskim sistemom, a startup kompanija Thalmic Labs razvila je nešto slično.

Narukvica Myo posljednja je u nizu spravica koja ideju Minority Reporta pokušava pretvoriti u stvarnost.


Izvor: Thalmic.com

Nosi se na podlaktici, prati pokrete ruke i ručnih mišića, te ih Bluetooth tehnologijom pretvara u komande. Sastoji se od osam EMG jedinica, veličine domino pločice, koje prate signale u mišićima.

Thalmic Labs zamišlja Myo u mnogo široj upotrebi od kompjutera, te vjeruje da će se moći koristiti za upravljanje bespilotnim letjelicama i drugim „pametnim“ uređajima.

Izvor: Al Jazeera