Červar: Želim sa Hrvatskom opet izboriti finale SP-a

Tim smo koji se ne boji nikoga, no isto tako ne potcjenjujemo bilo koga, kaže Červar (EPA)

Rukometna reprezentacija Hrvatske plasirala se na Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj nakon što je u dva susreta baraža eliminisala Crnu Goru ukupnim rezultatom 63:51 (32:19 i 31:32), a njen selektor Lino Červar izjavio je da će cilj bivšeg olimpijskog šampiona iz 1996. i 2004, te svjetskog prvaka iz 2003. biti plasman u finale na smotri najboljih selekcija svijeta. Červar kaže da će Hrvatska pokušati osvojiti medalju, ali i izboriti prvi plasman u finale velikog takmičenja nakon Evropskog prvenstva 2010. u Austriji, kada je pod njegovim vodstvom osvojila srebrnu medalju.

Trofejni trener zna da se Hrvatska može vratiti u sami vrh svjetskog rukometa vrijednim radom i kaže da mu na tom putu trebaju samo potpuno posvećeni igrači koji će ispunjavanjem njegove vizije obradovati ljubitelje rukometa u ovoj državi novim pobjedama i medaljama.

Sa Červarom smo razgovarali o mečevima protiv Crne Gore i učinku ostalih selekcija iz regiona u baražu za SP, sportskoj nesreći za BiH, kojoj je za zelenim stolom uskraćeno pravo da igra play-off za najjaču planetarnu smotru, plasmanu Hrvatske i zlatnoj medalji Španije na ovogodišnjem EP-u, očekivanjima uoči Mediteranskih igara u španskom gradu Tarragoni, trijumfu Montpelliera u Ligi prvaka i njegovom povratku na trenersku funkciju PPD Zagreb.

  • Sigurno ste očekivali plasman Hrvatske na SP, koji je na rasporedu od 10. do 27. januara naredne godine. Da li je Crna Gora bila lakša prepreka nego što ste predviđali prije baraža pošto je ubjedljivim trijumfom 32:19 u prvoj utakmici u Osijeku bio odlučen pobjednik?

– Ne bih rekao za Crnu Goru da je lagan protivnik jer je poštujem. Crna Gora ima mentalnu jakost i pružila je jak otpor u prvih 20 minuta utakmice u Osijeku. Prikazali smo dobru predstavu i uvjerljivo pobijedili sa 13 golova razlike na domaćem parketu. Uvjerljiva prednost iz prve utakmice dovela je do opuštanja u našim redovima u revanšu, u kojem je priliku dobilo nekoliko novih igrača koje smo isprobali u sistemu igre. Zasluženo smo prošli na SP, a Crna Gora je ispunila želju da nas pobijedi kod kuće. Bili smo favorit na papiru i kao svaka ekipa u toj ulozi morali smo pokazati na parketu da smo bolji od protivnika.

  • Jeste li zadovoljni igrom u oba meča sa Crnom Gorom i šta bi trebalo popraviti u narednom periodu?    

– Prva utakmica ostavila je traga na nekoliko igrača i zbog toga što su stariji. Osim toga, stvaramo novu reprezentaciju, pa je druga utakmica u Podgorici pokazala da je selekcija igrača stalan proces. Reprezentacija nije zatvorena cjelina. Tražimo i nove igrače koji se mogu nositi sa stresom i pritiskom, te igrati dobro u kontinuitetu. Vidjećemo šta će se dešavati do SP-a, na kojem je važna mentalna snaga. U drugoj utakmici uvidio sam slabost reprezentacije, a to je samozadovoljstvo. Želimo igrače koji će odgovoriti zahtjevima i djelovati unutar ekipe, te ćemo ih prepoznati.  Nekada se kvalitetan igrač teško prilagođava zahtjevima tima. Nedopustivo je da odigramo opušteno kao u revanšu protiv Crne Gore.

  • Koliko je za Hrvatsku bitan žrijeb grupa Svjetskog prvenstva 25. juna u Kopenhagenu i da li želite eventualno izbjeći neke rivale?

– Ne bavimo se kalkulacijama jer to nije dobro. I na posljednjem Evropskom prvenstvu imali smo veoma tešku grupu i raspored (Srbija, Island i Švedska bili su protivnici u prvoj fazi takmičenja). Razmišljamo najprije o sebi i potom analiziramo protivnike. Tim smo koji se ne boji nikoga, no isto tako ne potcjenjujemo bilo koga. Igrači moraju biti maksimalno posvećeni rukometu, igrati sa strašću, te biti odlučni i hrabri od početka do kraja prvenstva. Rukomet je kontakt-igra i zahtijeva sve što sam nabrojao od igrača koji se moraju dokazivati svaku utakmicu.

  • Da li je odsustvo najboljega rukometaša svijeta za 2013. Domagoja Duvnjaka, koji je zbog povrede propustio baraž za SP i skoro cijeli Euro, odigravši samo prvi duel protiv Srbije, veliki hendikep za selekciju koja je osvajač brojnih medalja na velikim takmičenjima?

– Hrvatska nije ista sa Duvnjakom ili bez njega. Duvnjak je lider ekipe koji joj je potreban. Moram pozitivno razmišljati da će on zacijeliti rane i oporaviti se pošto je dovoljno vremena do SP-a. Sa njim bismo sigurno bili jači.

  • Može li Hrvatska do medalje na idućoj najjačoj svjetskoj smotri rukometa?

– Ako smo kompletni i igrači prenesu moju viziju i ideje, vjerujem u uspjeh. Siguran sam da ćemo imati velike ambicije i boriti se za što bolji plasman. Kao najuspješnijoj hrvatskoj reprezentaciji u ekipnim sportovima, cilj nam je medalja. Od mog odlaska sa mjesta selektora 2010, nismo igrali finale na velikim takmičenjima i želim da Hrvatska opet igra finale Svjetskog prvenstva.

  • Kako komentarišete ispadanje osvajača bronzane medalje sa prošlog prvenstva svijeta 2017. Slovenije od Mađarske u baražu, te prolaz Srbije i Makedonije na SP?

– Rezultati baraža su manje-više očekivani. Iznenađenje je eliminacija Slovenije od Mađarske, pošto Slovenija ima moćnu reprezentaciju. Srbija je prošla Portugal, a Makedonija bila bolja od Rumunije, pa ćemo imati tri selekcije iz naše regije na SP-u, što me raduje.

  • Bosni i Hercegovini je uskraćeno za zelenim stolom igranje baraža odlukom EHF-a, mada je pobijedila Švicarsku u obje utakmice zbog igranja Tomislava Nuića jer nije bio prijavljen u zapisniku za duel u Tuzli. Šta mislite o tome?

– Kod nas u Istri bi za BiH rekli da je ovo pegula, odnosno nesretan slučaj. Službena lica moraju preuzeti odgovornost za propust, isto je i sa ljudima iz bh. reprezentacije jer nisu smjeli dozvoliti da se desi greška. Bosna i Hercegovina ima odličnog selektora Bilala Šumana i igrače koji su platiti cijenu sportske nepravde prema BiH. Žalim zbog igrača i rukometa u ovoj državi jer su zaslužili plasman na terenu i moralno bi bilo da su igrali baraž. Druga stvar je šta pravila kažu. Krivo mi je jako zbog bh. igrača, a Švicarskoj je ovo pirova pobjeda (Norveška izborila odlazak na SP u baražu).

  • Zašto je došlo do promjena u stručnom štabu Hrvatske, u koji su izabrani Davor Dominiković i Mirko Bašić, dok je Igor Vori izabran za direktora reprezentacije?

– Vodio sam reprezentaciju Hrvatske 166 puta kao selektor i doživio puno lijepih trenutaka. Polako dolazi kraj mojim trenerskim aktivnostima i u rad sa državnim timom uključujemo što više trenera i bivših igrača. Pokušaćemo zadržati tradiciju po kojoj je Hrvatska rukometna velesila. Treneri koji su ranije radili nisu smijenjeni jer su loši, nego nisu mogli dalje raditi zbog klupskih obaveza. Niko se ne može požaliti na sadašnji stručni štab jer sva četvorica imamo mnoštvo trofeja.

  • Da li ste razočarani petim mjestom Hrvatske na ovogodišnjem Euru, kojem ste bili domaćin drugi put od sticanja nezavisnosti države?

– U prvi mah emotivno sam bio razočaran jer uvijek želim uraditi velike stvari. Kada su se utisci slegli, jasno je da smo ostvarili solidan rezultat. Mogli smo i bolje, ali biti među pet najboljih u Evropi, a tako i svijetu, razlog je za zadovoljstvo, pogotovo jer smo bili ispred Slovenije, trećeplasirane selekcije na svijetu, Norveške, aktuelnog svjetskog viceprvaka i Njemačke, koja je branila naslov evropskog prvaka na prvenstvu. Nakon mog povratka, Hrvatska nema moćnu reprezentaciju i trebamo stvarati nove Baliće, Metličiće, Džombe… Nijedna reprezentacija nije ostvarila podvig poput Hrvatske, koja je od posljednjeg mjesta na EP-u 2002, za manje od dvije godine osvojila svjetsku i olimpijsku titulu. To je težak teret za nove generacije, ali moramo se „naoružati“ strpljenjem i okrenuti radu sa talentovanim kadetima i juniorima. Jedna selekcija zemlje kao što je Hrvatska sa četiri miliona stanovnika nije imala dug period oscilacija na velikim takmičenjima i kontinuirano je osvajala medalje. Da bismo opet imali najvažniju ulogu u svjetskom rukometu moramo još više raditi i biti skromni.

  • Šta je presudilo da Španija osvoji prvu zlatnu medalju na EP-u?

– U prvoj postavi Španije igrali su i iskusni igrači sa 35-36 godina poput Aguinagaldea, Entrerriosa, golamana Šterbika, pa i Gurbinde. U finalu protiv Švedske, koja je bila bolja u prvom dijelu, iznenada im se ukazala prilika i na krilima Šterbika, te uz odličnu taktiku selektora, nadigrala je protivnika u drugom poluvremenu i okrunila se evropskom titulom.

  • Da li su ostale selekcije iz regije mogle ostvariti bolji plasman na prvenstvu Starog kontinenta?

– Srbija se koncentrisala na pripremama na prvu utakmicu sa nama i pružila je dobar otpor većim dijelom prvog, ali je posustala u drugom poluvremenu. Na kraju je doživjela uvjerljiv poraz i mada je prošla dalje kao da nije mogla iznaći dovoljno motiva u nastavku prvenstva. Slovenija, o čijoj kvaliteti imam visoko mišljenje, imala je problema koji su je onemogućili bolji plasman, dok Makedonija nije bilježila dobre rezultate u kontinuitetu.

  • Kakve su mogućnosti Hrvatske na 18. Mediteranskim igrama u Tarragoni?

– Idemo u Španiju sa mladom reprezentacijom i to je odličan trenutak da mladi igrači pokažu kako se nose sa stresom međunarodnog turnira koji je dobar za sticanje iskustva. Pozvao sam i nekoliko igrača koji su igrali baraž. Biće zanimljivo vidjeti kako će  golman Sportinga Ašanin, Pavletić, Mandić, Jaganjac, Vranković, Šipić, Šušnja, Kontrec iskoristiti ukazanu šansu. Prvu utakmicu igramo protiv Italije 23. juna, a dan kasnije protivnik je Alžir. Želim da sa mladom ekipom pobijedimo i iznenadimo starije reprezentacije. Mlad igrač ne smije imati opterećenje i strah, te polako ćemo ih priključivati seniorskoj selekciji.

  • Koliko je dobro za rukomet da je Montpellier, koji je važio za autsajdera, postao drugi put šampion Evrope?

– Pobjeda Montpelliera je poslala poruku u dva pravca. Prvi je da zvijezde PSG-a u timu koji ima najbolje finansijske uvjete nisu garancija pobjede, a drugi da nije dovoljno imati najviše para i najbolje igrače da osvojiš titulu. Pobijedila je ekipa koja je igrala najmoderniji rukomet i drago mi je zbog trenera Montpelliera Patricea Canayera, koji je veliki radnik. Prvak Evrope je ekipa koja je igrala u drugoj jakosnoj grupi, a i Nantes je bio odličan, pa su u finalu igrale dvije najbolje ekipe. Razočaran sam igrom PSG-a, dok Vardar nije bio na razini igara iz prošle godine.

  • Šta je bilo odlučujuće da Vardar odbrani naslov prvaka regionalne SEHA lige i tako nastavi dominaciju osvajanjem četvrtog trofeja u sedam odigranih sezona?

– Radio sam kao trener u četiri države – Hrvatskoj, Makedoniji, Austriji i Italiji, u bogatim, ali i siromašnim ekipama. Klupski uspjeh ovisi o novcu i budžetu, što je obeshrabrujuće za one koji nemaju puno novca. Ruski biznismen Sergej Samsonenko uložio je ogromni novac u RK Vardar, što je garantovalo kvalitetnu selekciju igrača. Osim toga, bogati klubovi imaju bolji tretman sudija koje paze da ih ne oštete. Novac donosi kvalitet i to je rukomet poprimio od nogometa. Zapostavlja se rad sa mladim igračima kojima treba dati šansu, a ne samo dovoditi strance.

  • U narednoj sezoni predvodićete PPD Zagreb, na čijoj ste klupi osvojili šest duplih kruna u Hrvatskoj od 2004. do 2009. Kakav je plan?

– Za Zagreb je bitna jedna stvar, a to je da će reprezentacija Hrvatske biti jača kada je Zagreb jači. Treba omogućiti kvalitetnim domaćim igračima da nastupaju u najtrofejnijem hrvatskom klubu koji će posvetiti više pažnje i mladim talentima.    

Izvor: Al Jazeera