Černobil ponovo prijeti jer nedostaje novca

Sredstava za završetak nove strukture koja će osiguravati prostor nuklearne centrale u Černobilu nedostaje. Prije 29 godina ovdje se dogodila najveća nuklearna katastrofa u historiji čovječanstva, u kojoj je poginulo 4.000 ljudi.

Novoizgrađena struktura izdiže se iznad grada u kojem više niko ne živi. Namjena joj je da zaštiti mjesto nuklearne tragedije na Reaktoru br. 4. Premda je struktura remek-djelo arhitekture, do sada je prošlo već nekoliko rokova za njenu izgradnju, iz Černobila javlja novinar Al Jazeere Andrew Simmons.

„Veličinu ove strukture moguće je uvidjeti tek sa poveće distance. Riječ je o najvećoj pokretnoj strukturi na svijetu, koja će na šinama polako biti pomjerena iznad Reaktora br. 4. Pitanje je kad će se to dogoditi“, navodi on.

Opasan dio posla

Završetak radova nije jedini problem, projekt koči i manjak finansijskih sredstava. Menadžer projekta Britan Petro kaže da nikoga ne iznenađuje ogroman budžet, jer je riječ o složenom i opasnom poslu.

„Morali smo ukloniti ogromne količine radioaktivnog otpada. To je bio izuzetno opasan dio posla“, navodi on.

No, to nije jedina opasnost koja prijeti. Nema nikakvih garancija da će betonski sarkofag koji su Sovjeti izgradili da zaštite curenje Reaktora br. 4 izdržati. Naučnici zaduženi za nadzor sigurnosti su zabrinuti.

„Što duže sarkofag postoji, veća je opasnost. Njegov rok trajanja je 25 godina, a on je već istekao. Inženjeri više ne mogu garantirati njegovu stabilnost“, kaže Andrij Sizov iz Instituta za sigurnost nuklearnih elektrana.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera