CERN-ov hadronski sudarač uskoro opet u pogonu

Iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN javljaju kako će, nakon nadgradnje, ponovo u funkciji biti Veliki hadronski sudarač čestica (LHC). Prije dvije godine naučnici iz CERN-a objavili su kako su otkrili česticu koja objašnjava kako je nastao svijet.

Jedan od najzahtjevnijih i najskupljih naučnih eksperimenata uskoro će ponovo biti stavljen u pogon. Veliki hadronski sudarač bio je van funkcije zbog nadogradnje vrijedne 165 miliona dolara.

Prije dvije godine LHC je dokazao postojanje Higgsovog bozona, takozvane Božije čestice za koju naučnici vjeruju da pretvara energiju u masu.

Pola snage

Stotinu metara ispod površine zemlje tehničari dovršavaju posljednje nadogradnje na najnaprednijem eksperimentu na svijetu iz oblasti fizike. Veliki hadronski sudarač šalje male čestice kroz cijevi brzinom neznatno manjom od brzine svjetlosti, dakle gotovo 300.000 kilometara u sekundi.

Ipak, omaške nastale prilikom gradnje spriječile su LHC da ostvari svoj puni potencijal.

“U prve tri godine radili smo samo na pola snage, ali to je svejedno bilo dovoljno da otkrijemo Higgsov bozon i mnoge druge stvari. Ipak, fizičari žele ići dalje, žele još više energetskih čestica i sudaranja”, kaže Katy Foraz, inženjerka u CERN-u.

Za ovu nadogradnju bilo je potrebno isključiti LHC, a potom ga, dio po dio, ponovo sastaviti i pomno testirati, javlja Tarek Bazley, koji se javio iz CERN-a, koji se nalazi u Švicarskoj.

“Većina poboljšanja odnosila se na pojačavanje ovih 1.700 bakarnih kablova. Oni su važni, jer povezuju ogromne elektromagnete u cijevima. Elektromagneti su značajni za eksperiment, jer usmjeravaju snop čestica, koji putuje kroz petlju dugu 27 kilometara”, navodi on.

Liječenje karcinoma

Pri punoj brzini, čestice petlju obiđu 11.000 puta u sekundi. Potom se šalju na sudaranje s drugim snopom koji, također, prolazi istom petljom, samo u suprotnom smjeru. Rezultat – sudar velikih energija potom se analizira da bi se otkrilo kako se ponašaju čestice u atomu.

“Tražimo potpuno nove čestice, možda čak i čestice tamne tvari, koje su toliko teške da ih ne možemo stvoriti pomoću energije koju smo do sada stvarali. Moramo napraviti jači sudar kako bismo istražili veće mase i veće energije”, objašnjava fizičarka u CERN-u Kate Shaw.

Otkrića iz ovog eksperimenta već su nam omogućila bolje razumijevanje svijeta koji nas okružuje. To znanje koristi se i u medicini za razvijanje novih terapija za liječenje karcinoma. Druge primjene očekuju se u predstojećim godinama. Istraživači kažu da će te mogućnosti biti veće povećanjem snage akceleratora.

Izvor: Al Jazeera