CERN najavio istraživanje o česticama tamne materije

Veliki hadronski sudarač nalazi se na švicarsko - francuskoj granici (AP)

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je da kreće u novi eksperiment potrage za česticama povezanim s tamnom materijom, kao što su crni fotoni.

CERN koji u podzemnim prostorijama ima najveći svjetski akcelerator čestica, takozvani Veliki hadronski sudarač, naveo je da će se novi eksperiment odnositi na čestice koje imaju međusobnu slabu reakciju. 

Neke od tih čestica su povezane sa tamnom materijom, koja je vrsta hipotetičke materije koja nije osjetljiva na elektromagnetnu silu i ne može da emituje svjetlost, zbog čega se teže otkriva.

Velki hadronski sudarač, kako su naveli naučnici, ne može da detektuje te čestice, zbog čega će uskoro biti postavljen novi detektor koji će tražiti hipotetičke čestice, posebno crne fotone i kao čestice zvane neutralino, takođe pozvezane s tamnom materijom.

Higgsov bozon

Prvi rezultati se mogu očekivati od 2021. godine. Ukoliko eksperiment bude uspješan, fizičari će moći jasnije da sagledaju pojedinosti tamne materije, mase koja nedostaje u svemiru, a koja predstavlja oko 27 posto univerzuma i drži galaksije zajedno, ali je nevidljiva. Vidljiv dio tamne materije je njen efekat gravitacije.

Veliki hadronski sudarač na švicarsko – francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišten je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higgsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije. 

Otkrivanje Higsovog bozona donio je naučnicima Francois Englertu i Peter Higgsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine. 

Izvor: Agencije