Ceraru jedinstvena podrška u aktivnostima oko arbitraže

Miro Cerar
Cerar: Vlada je dobila i ovlasti za dijalog s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude (EPA)

Slovenska vlada ima potporu parlamenta za svoju aktivnost na implementaciji presude arbitražnog suda, kazao je u srijedu slovenski premijer Miro Cerar, nakon završetka višesatne sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, koja je održana iza zatvorenih vrata.

“Jednoglasno su podržani zaključci odbora da je djelovanje vlade na implementaciji arbitražne odluke pravilno usmjereno te da s tim aktivnostima treba nastaviti”, kazao je Cerar, dodavši da je time pokazano političko jedinstvo, prenosi Hina.

Vlada je dobila i ovlasti za dijalog s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude pa će se u tom okviru aktivnosti nastaviti, dodao je Cerar.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, član oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je da se u konstruktivnoj raspravi uspjelo doći do zaključaka koji su bili svima prihvatljivi.

Horvat: ‘Ne’ novim bilateralnim pregovorima

Potvrđeno je da presuda arbitražnog suda s aspekta međunarodnog prava u jednakoj mjeri obvezuje i Sloveniju i Hrvatsku.

Vladi je preporučeno da se pri implementaciji i dalje zauzima za dosljedno poštovanje međunarodnog prava i prava EU-a, kazao je Horvat, sumirajući zaključke.

Dodao je kako ponuda hrvatske vlade za nove bilateralne pregovore o granici ne može biti prihvaćena jer “nije vjerodostojna”, jer su do nacrta bilateralnog sporazuma jednom već bili došli, prije 15 godina, tadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan, ali ga je hrvatska strana odbila, iako je prijedlog na tehničkoj razini bio usklađen.

Odbor je vladi preporučio dijalog s hrvatskom stranom o implementaciji arbitraže te očekuje da će ga o tome i o provedbi presude arbitara redovno informirati, kazao je Horvat.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da je zadovoljan raspravom u kojoj je bilo više prijedloga, no ustvrdio je da je ponovno iskazano jedinstvo parlamenta i političkih stranaka.

Prema njegovim je riječima to jedinstvo vrlo važno s obzirom na to da Hrvatska odbija “surađivati na primjeni arbitražne presude”.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) pred zasjedanje odbora objavila je svoj prijedlog zaključaka za koji slovenski mediji navode da iskazuju različite poglede vodeće oporbene stranke o arbitraži i načinu primjene arbitražne presude.

Predsjednik odbora Jožef Horvat potvrdio je da je tijekom rasprave izneseno više prijedloga i sugestija vladi, ali je rekao da su predlagači od nekih odustali, dok su neki prijedlozi uneseni u izmijenjene zaključke koje je predložila vlada.

U svom prijedlogu zaključaka, objavljenom uoči današnje sjednice, oporbena stranka koju vodi Janez Janša navela je da arbitražnu presudu, iako formalno obvezuje obje strane, nije moguće implementirati jednostrano i bez privole Hrvatske te da zato treba usvojiti stajalište kako obveze obiju strana prestaju s krajem ove godine, ako do tada presuda ne bude implementirana.

Otkazan susret Plenkovića i Cerara

Nakon toga, prema prijedlogu najveće oporbene stranke, Slovenija bi zauzela stajalište da na granici na moru i kopnu vrijedi stanje s danom osamostaljenja obiju država od 25. lipnja 1991, da Slovenija kontrolira cijeli Piranski zaljev i ima pravo na teritorijalni izlaz na otvoreno more i pravo na proglašenje posebnih morskih zona u otvorenom dijelu Jadrana.

Uz to, ova stranka, kojoj ispitivanja javnog mnijenja daju znatno veću biračku potporu pred Cerarovom Strankom modernog centra (SMC), predlagala je da se zaključi da je presuda arbitražnog suda s kraja lipnja ove godine za Sloveniju nepovoljna te da njome nisu ispunjeni slovenski vitalni interesi niti mandat koji je arbitražnim sporazumom pred arbitre bio postavljen.

Slovenski premijer nedavno je otkazao zagrebački susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji su dogovorili u New Yorku i na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u “službeno” odbacio arbitražnu presudu.

Cerar je kao razlog za otkazivanje susreta naveo govor hrvatskog premijera, u kojemu je kazao da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kontaminiran i da zato Hrvatsku ne obvezuje, što je za Sloveniju koja inzistira na njegovoj provedbi neprihvatljivo.

Izvor: Agencije