Oglasi

Cerar: Stručnjaci pripremaju temelje za razgovor s Plenkovićem

'Slovenija će nastaviti s donošenjem zakona potrebnih za implementaciju arbitraže', rekao je Cerar.
Cerar je upozorio Plenkovića na incidente u Piranskom zaljevu, koji se nastavljaju i ovih danaEPA

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je da je s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem dogovorio nastavak razgovora stručnjaka kako bi se dobro pripremio njihov budući sastanak.

"Bez obzira na međusobne nesuglasice, zajedno smo ocijenili kako je dobro da stručnjaci na obje strane što prije pripreme odgovarajuće temelje za dijalog na najvišoj razini, za što se i sam iskreno trudim", kazao je Cerar u izjavi novinarima pri završetku europskog samita u Bruxellesu.

Prethodno se, na marginama samita, susreo sa svojim hrvatskim kolegom.

Na pitanje koliko smisla ima komunikacija na ekspertnoj razini ako nema političke suglasnosti o sadržaju sastanka premijera, s obzirom na to da Slovernija inzistira na implementaciji arbitražne presude o granici, za koju Hrvatska ponavlja da je ne obvezuje, Cerar je kazao da je to potrebno zbog skorog isteka šestomjesečnog roka u kojemu se treba dogovoriti o provedbi arbitraže.

Slovenija će u međuvremenu, rekao je, nastaviti s s postupkom donošenja zakonodavnog paketa potrebnog za implementaciju.

Upozorio na incidente

"Kao premijer nastojim da Slovenija u tom smislu bude uzorna i napravi sve što mora – da s jedne strane pripremi zakone, potrebne akte i operativne planove, a s druge da pokušavamo iznova i ustrajno uspostaviti dijalog o provedbi arbitražne odluke", kazao je Cerar.

Dodao je kako je prilikom njihovog susreta hrvatskog premijera upozorio i na "incidente u Piranskom zaljevu, koji se nastavljaju i ovih dana".

"Slovenija čini ono što mora i trudi se uspostaviti dijalog, ali on se mora odnositi isključivo na implementaciju odluke. To je ono u vezi sa čim se moramo truditi u dogovoru s Hrvatskom", kazao je Cerar.

Pozivajući se na izvore u slovenskoj vladi, neki mediji navode da će o kompletnom "paketu" zakonskih promjena što ih je pripremila slovenska vlada u vezi s primjenom arbitraže parlament odlučivati već idućeg mjeseca i da će o tomu odlučivati po hitnom postupku kako bi već krajem ove ili početkom iduće godine mogli stupiti na snagu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.