Cerar: Slovenija šalje vojsku na granicu

Slovenska Vlada je usvojila dopunu Zakona o odbrani, najavivši slanje vojske na granicu.

Tokom dana i Parlament bi trebao usvojiti dopunu Zakona, koji bi omogućio vojsci da pomogne policiji zbog pritiska hiljada izbjeglica iz Hrvatske nakon što je Mađarska zatvorila svoju zelenu granicu.

“Ne radi se o uvođenju vanrednog stanja već o jačanju kontrole na granici”, rekao je slovenski premijer Miro Cerar.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije kažu da je trenutno mobilisano 100 pripadnika vojske, koji pružaju logističku i tehničku pomoć.  

Reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić, javlja da je plan policije za transfer izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju od jučer potpuno tajan.  

Slovenska Vlada počela je u ponedjeljak navečer vanrednu sjednicu zbog nekontroliranog dolaska izbjeglica koje u Sloveniju prelaze i preko zelene granice.

Poruka Hrvatskoj

Namjera Vlade je da Evropskoj uniji pošalje jasnu poruku da je za rušenje ranije dogovorenog sistema prihvatanja izbjeglica kriva Hrvatska, prenijela je Slovenska televizija.

Zakon bi, trebao omogućiti respektabilno upravljanje izbjegličkim valom, prije svega osigurati red i mir na granici, bez upotrebe sile, rekao je Matijaž Han iz Socijalnih demokrata (SD). 

Također je rekao da se Evropi “mora saopćiti da Hrvati ne kontroliraju situaciju s izbjeglicama”.

Do podneva u Sloveniji je bilo više od 5.000 izbjeglica. Postojeći prihvatni kapaciteti te države su već popunjeni i više hiljada ljudi nije moguće zbrinuti prema predviđenim procedurama.
 
U posljednja četiri dana u tu zemlju je ušlo više od 18.000 izbjeglica. 

Izvor: Al Jazeera i agencije