Cerar: Širenje Schengena ako se Hrvatska drži vladavine prava

Piranski zaljev
Hrvatska je istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je tijekom boravka u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a da je Slovenija za proširenje Schengenskog prostora, ali samo ako se Hrvatska bude držala vladavine prava, objavili su slovenski mediji, kako prenosi Hina.

Vezano na navode hrvatskih medija da će Europska komisija Hrvatskoj idućeg mjeseca potvrditi da je ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen, što je predsjednik odlazeće Komisije Jean-Claude Juncker navodno zajamčio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, Cerar je novinarima u New Yorku kazao da Slovenija načelno podržava proširenje Schengena, ali da je vladavina prava “jedan od ključnih standarda koji moraju poštovati države pred ulazak u Schengen”, objavila je Slovenska televizija.

Aludirajući na presudu arbitraže o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, koju Hrvatska ne priznaje jer je Slovenija kompromitirala arbitražni proces, Cerar je kazao da poštovanje vladavine prava znači i “poštovanje te provedbu međunarodnih sporazuma i odluka međnarodnih sudišta”, prenijeli su slovenski mediji, pozivajući se na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova.

Mediji: Protivljenja točki Schengena na dnevnom redu EK-a 

Kako tvrdi slovenska komercijalna tv postaja POP-TV, hrvatska je Vlada očekivala da bi pitanje ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak u Schengen odlazeća Komisija koju vodi Jean Claude Juncker mogla imati na dnevnom redu već 2. listopada, ali se uvrštavanju te točke usprotivila slovenska članica odlazeće Komisije Violeta Bulc, ali navodno i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen dugogodišnji prijepor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obveznom objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tomu kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva.

Izvor: Agencije