Cerar: Ponovo ćemo razmotriti Marakeški sporazum

Marjan Šarec, Slovenija
Slovenski premijer je nedavno upozorio na opasnost za opstanak koalicije ako se ne usklade u vezi budžetskih dokumenata za iduće dvije godine (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u utorak popodne da će vladajuća koalicija u Sloveniji ponovno razmotriti Marakeški sporazum, UN-ov dokument o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izaziva prijepore jer je nekoliko članica Europske unije najavilo da ga neće potpisati. 

Na sastanku u Ljubljani s predstavnicima slovenske manjine u Austriji dan uoči svog posjeta toj susjednoj zemlji, Cerar je kazao da spomenuti Globalni kompakt u načelu nije sporan i dogovoren je na svjetskoj razini, iako je pravno neobvezujuć.

Međutim, nakon što je taj dokument prihvatila prijašnja slovenska Vlada koju je on vodio, promijenile su se okolnosti s obzirom na to da je više europskih država poput Austrije, Mađarske i nekih drugih promijenilo svoje stajalište o tom dokumentu, objasnio je Cerar.

Cerar: Treba ponovo razmisliti

“Mislim da zato o toj temi treba ponovo razmisliti i proučiti je”, kazao je današnji slovenski ministar vanjskih poslova. 

O tome će partneri u Vladi razgovarati uskoro na sastanku šefova vladajuće koalicije, najavljeno je.

Istodobno, Cerar je konzervativnu oporbu koju vodi bivši premijer Janez Janša optužio da zahtjevom za sazivanjem izvanredne sjednice parlamenta na temu ilegalnih migracija i Marakeškog sporazuma pokušava u zemlji  neopravdano pobuditi ozračje “straha i ksenofobije”, a sve to čini iz unutarnjih političkih razloga.

Mediji su ranije javili kako slovenska Vlada i dalje podržava Marakešku deklaraciju, koja bi sljedećeg mjeseca trebala biti politički prihvaćena, ali je moguće i da iznese određene rezerve prema njemu, dok je vodeća oporbena stranka zatražila da o deklaraciji raspravlja parlament.

Vladajuća koalicija premijera Marjana Šarca odlučila je da će Globalni kompakt o zakonitim migracijama, postignut u UN-u, još jednom biti predmetom rasprave, i to zbog “promijenjenih međunarodnih okolnosti”, kako bi se utvrdilo može li se provedba Marakeške deklaracije negativno odraziti na Sloveniju, koja ove godine bilježi povećani migrantski tok.

Pritom je, kako navodi javni radijski servis, moguće da Slovenija prema dokumentu iznese svoje zadrške iako ga i dalje načelno podržava, a jedan je od razloga i odluka Austrije da ne pristupi dogovoru iako trenutačno predsjeda Europskom unijom.

Šarec: Mnogo prašine zbog unutrašnjopolitičkih razloga

O tome će, kako navode slovenski mediji, biti riječi i prilikom posjeta ministra vanjskih poslova Mire Cerara Austriji, gdje će se sastati s austrijskom ministricom Karin Kneissl.

Premijer Šarec u utorak je kazao da sam neće prisustvovati konferenciji u Marrakechu, na kojoj bi Globalni kompakt trebao biti prihvaćen na političkoj razini.

Pritom je upozorio da se u vezi s Marakeškim dokumentom, koji nije pravno obvezujući za države koje mu pristupaju, podiže “mnogo prašine” zbog unutarnjopolitičkih razloga, prenosi Hina.

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, u utorak je, kao vodeća oporbena stranka, zatražila izvanredno zasjedanje parlamenta zbog ilegalnih migracija, pri čemu je kao razlog navela i Marakešku deklaraciju, koju ne smatra pravim načinom rješavanja te problematike.

U zahtjevu za održavanjem izvanredne sjednice Janšina stranka navodi da je Slovenija ugrožena velikim priljevom migranata koji iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske dolaze u Sloveniju i idu dalje prema srednjoj i zapadnoj Europi, da je sve više migranata koji zlorabe institut zaštite izbjeglica i traže azil iako ne dolaze iz ratom ugroženih država.

SDS: Deklaracije i dokumenti mimo javnosti

Umjesto da Europska unija, u koju masovno dolaze migranti, nešto napravi na području ilegalnih migracija, na globalnoj se razini donose deklaracije i dokumenti “mimo javnosti”, navode u vodećoj oporbenoj stranci u Sloveniji, u svom zahtjevu za održavanjem sjednice.

Janšina je stranka na izborima početkom lipnja osvojila relativnu većinu u parlamentu, ali nije uspjela sastaviti vladu, koju je sastavio Marjan Šarec, povezavši šest stranaka ljevice i centra.

Tu su stranku optuživali da je u neodmjerenoj predizbornoj kampanji koristila netolerantan i ekstremistički javni diskurs i u središte kampanje postavila migracije, te se po stajalištima u vezi s tom temom jako približila stranci mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je pred izbore bio u Sloveniji kao Janšin gost, a ne glavnoj struji europskih demokršćana i pučana (EPP), kao svojoj nominalnoj političkoj obitelji.

Izvor: Agencije