Cerar osuđuje likvidacije, ali neće se izviniti

Maribor, Pokop, Huda jama, Žrtve
Cerar nije došao na simbolični pokop žrtava Hude jame (Al Jazeera)

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da osuđuje poratne likvidacije izvedene na slovenskom tlu, ali da se za te događaje njegova vlada neće javno ispričati jer za njih nije kriva današnja slovenska država i da o tom pitanju ne treba voditi ideološke polemike.

U Mariboru je prije tjedan dana obavljen simbolički pokop dijela žrtava sa stratišta Huda jama kod Laškoga.

No, primijećeno je kako je Cerar, za razliku od predsjednika Boruta Pahora koji je taj čin nazvao “prvim korakom” na putu nacionalnog pomirenja i “duhovne renesanse” Slovenaca u pogledu na ratna i poratna zbivanja, izbjegao doći na mariborsko groblje, unatoč ranijim najavama da će prisustvovati pogrebnoj svečanosti za žrtve poraća.

Cerar: Izvinjenje neprimjereno

Na pitanje ljubljanskog lista Dnevnik kako gleda na poratne likvidacije što su ih lokalni pripadnici OZNA-e i KNOJ-a te jedinice tadašnje partizanske jugoslavenske armije izvodile u Sloveniji, Cerar je nedvosmisleno rekao da ih osuđuje, ali kako ne smatra primjerenim da se za te događaje, kako je predložila Katolička crkva u Sloveniji, žrtvama i rodbini ispriča sadašnja vlast u javnoj izjavi te da se proglasi dan žalovanja za sve ratne i poratne žrtve.

“Osuđujem poratne likvidacije. Moje je čvrsto uvjerenje da svi mrtvi zaslužuju dostojan pokop uz sve poštovanje te da se za to treba pobrinuti država”, kazao je za list Cerar, dodavši kako se njegova vlada lani složila s oporbenim prijedlogom zakona koji to omogućuje, prenosi Hina.

No, što se tiče zahtjeva Katoličke crkve i ljubljanskog nadbiskupa Stanislava Zorea da država donese svoju ocjenu okolnosti tragičnih događaja, da se od zločina ogradi i javnom izjavom ispriča te kaže tko je kriv za zločine do kojih je došlo, Cerar smatra da to nije potrebno.

“Dostojan pokop je zadaća države, a istraživanje povijesnih događaja je u domeni struke”, kazao je Cerar za ljubljanski list.

“Što se tiče isprike države za masovne poratne likvidacije, mislim da to ne bi bilo primjereno jer sadašnja Slovenija nije za to kriva”, naveo je slovenski premijer, dodavši da, otkad je došao na sadašnju dužnost, nastoji smiriti ideološke i političke napetosti te da ideologizacija i političko korištenje događaja u prošlosti nije dobro.

Upitan da komentira zahtjeve Crkve o utvrđivanju odgovornosti i isprici, slovenski je predsjednik Borut Pahor kazao da o svemu treba dobro promisliti, ali zahtjeve Crkve i rodbine ubijenih te dijela politike nije htio komentirati.

“Mislim da je potrebno vrijeme u kojemu ćemo morati produbljeno razmisliti o našim daljnjim koracima”, kazao je Pahor, prema najnovijim ispitivanjima javnosti i dalje najpopularniji slovenski političar, unatoč čestim kritikama da na nekim pitanjima “paktira” s desnicom i onima koji se zalažu za “reviziju povijesti”.

Pahor: Različiti pogledi nisu nešto kobno 

U Pahorovu uredu naveli su za Dnevnik, u vezi s problematikom nacionalne pomirbe, da su neka pitanja vezana za pokapanje žrtava i istraživanja masovnih grobišta u Sloveniji zakonski već riješena, no da različiti pogledi u politici o toj značajnoj tematici nisu nešto kobno i neobično te da su se mogli očekivati.

List Dnevnik, bliži strankama ljevice, navodi u posebnom komentaru o problematici pomirbe sinova i unuka “partizana i domobrana” da je Pahorova izjava o “duhovnoj renesansi” Slovenaca u tom pogledu “naivna i opasna utvara”.

To je “opasna” ideja jer se njome navodno u ime visokih ideala zanemaruje činjenica da je takozvana pomirba dijelu desnice samo instrument za postizanje njezinih političkih ciljeva, navodi list.

“Pahor i Cerar morali bi bez oklijevanja postaviti granicu između pijeteta prema mrtvima i igrama desnice čiji je cilj revizija povijesti, sa svim financijskim posljedicama koje bi onda uslijedile za državu”, piše u zaključku komentara ljubljanski list.

Izvor: Agencije