Cerar: Obavijest Evropskoj komisiji o tužbi protiv Hrvatske

Miro Cerar, Slovenija
Miro Cerar je kao neposredni povod za ostavku naveo odluku Vrhovnog suda da se referendum mora ponoviti (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u petak u Bruxellesu da njegova vlada priprema tekst koji će “vrlo brzo” uputiti Europskoj komisiji kako bi je obavijestila da Hrvatska neprihvaćanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo, zbog čega Slovenija želi pokrenuti “pravne postupke” protiv Hrvatske.

Tekst pisma sa slovenskim argumentima kojima se dokazuje da Hrvatska “nije ispunila obvezu koja proizlazi iz europskih ugovora” Vlada Slovenije priprema “ovih dana” i uskoro će ga poslati u Bruxelles, najavio je Cerar u izjavi slovenskim novinarima koji prate današnji samit.

Ako Komisija ne reagira, Slovenija će sama s tim predmetom ići na Sud EU-a u Luksemburgu, dodao je, kako prenosi HINA.

Kako je kazao, riječ je o proceduri predviđenoj 259. člankom Lisabonskog ugovora. Prema tom članu, država članica koja smatra da druga članica nije ispunila svoje ugovorne obveze može tužiti drugu, s time da o namjeri najprije obavijesti Komisiju i iznese svoje argumente za tu namjeru.

Pripreme za upotrebu pravnih sredstava

Komisija nakon toga, tumače slovenski pravni stručnjaci, o predmetu iznese “obrazloženo mišljenje”, nakon čega pozove članice koje su u sporu da se pismeno izjasne o svom stajalištu.

Ako se Komisija o tom predmetu u roku tri mjeseca ne bi izjasnila “obrazloženim mišljenjem”, to ne priječi državu članicu da svoju tužbu svejedno preda Sudu EU-a, koji se onda izjašnjava hoće li je uzeti u razmatranje.

“Komisiju najprije moramo obavijestiti da je riječ o protupravnom stanju koje je počinila Hrvatska. Očekujemo da će Komisija sama poduzeti mjere, a u suprotnome ćemo biti prisiljeni sami poduzeti pravne korake”, kazao je Cerar.

Dodao je da tijekom petka ne predviđa susret s hrvatskim premijerom Plenkovićem na marginama samita, niti da je dobio sugestije iz Komisije da bi to bilo potrebno.

“Već sam sa svoje strane učinio sve što sam mogao i do kraja prošle godine nudio ruku hrvatskom premijeru kako bismo se dogovorili o načinu implementacije presude arbitražnog suda. Dok na hrvatskoj strani za to nema spremnosti, ne preostaje nam ništa drugo nego da provodimo svoju jurisdikciju te se pripremamo za uporabu pravnih sredstava”, kazao je Cerar.

Za tužbu Slovenije na europskom sudu najviše se zauzima slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec: ‘Izrazito pravno pitanje’

On je u petak popodne, nakon Cerarove izjave u Bruxellesu, kazao da je sve spremno za slanje pisma Europskoj komisiji, s elementima sudske tužbe protiv Hrvatske, da će taj predmet idućeg tjedna iznijeti na vladi, ali da je konačna odluka o tomu kada to poslati u Bruxelles na Ceraru, koji pismo treba potpisati.

Erjavec je kazao da se ne slaže s onima koji u sporu s Hrvatskom o granici i arbitraži vide isključivo politički problem.

“Nije riječ o političkom nego o izrazito pravnom pitanju, poštivanju arbitražne presude i arbitražnog sporazuma koji je potpisan pod sponzorstvom Europske komisije”, kazao je novinarima.

U vezi s više posljednjih izjava predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, koje su u slovenskoj politici doživljene kao “neutralističke” i naklonjene hrvatskoj strani, te među političarima u Ljubljani izazvale negodovanje, Erjavec je kazao da ih ne želi komentirati.

“Mogu samo konstatirati da g. Juncker izjave prilagođava prema prilici, ovisno o tomu koju osobu ugosti”, kazao je Erjavec.

Izvor: Agencije