Cerar i Vučić: Rješenje naslijeđa u prijateljskom duhu

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar dogovorili su u ponedjeljak iduće korake u rješavanju pitanja naslijeđa bivše Jugoslavije.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sjednice dviju vlada rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umjetnine te da će ta pitanja biti riješena u prijateljskom duhu.

“Nemamo velikih problema, rešavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u New Yorku. Mi gledamo kako nama Titova vozila da se vrate, neki muzeji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu”, rekao je Vučić, kako prenosi Tanjug.

Cerar je rekao da dvije zemlje surađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u području uređenja zajedničke imovine i prijenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.

Potpisano više sporazuma

“S tim procesom ne smijemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačno urede. Suradnja sa Srbijom će potaknuti bolju suradnju i s drugim zemljama bivše Jugoslavije”, rekao je Cerar.

Istaknuo je da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhive Srbije te da je postignut dogovor o digitalizaciji Jugoslavenskog arhiva, što je zajedničko naslijeđe.

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su u ponedjeljak nakon zajedničke sjednice nekoliko sporazuma iz područja prometa, kulture i intelektualnog vlasništva.

Srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumijevanju između dva ministarstva o nastavku suradnje u području prometa i provedbe prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije “Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti – železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja”.

Vučić i Cerar susreli se u četiri oka

Program suradnje Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije za razdoblje 2016.-2020. godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Potpisan je i Memorandum o suradnji Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualno vlasništvo Slovenije, koji su parafirali ravnatelji dviju institucija Vladimir Marić i Vojko Toman.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić predao je šefu slovenske diplomacije Karlu Erjavecu Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i njegov slovenski kolega Miro Cerar prije zajedničke sjednice vlada Srbije i Slovenije sastali su se u četiri oka, prenijela je Anadolija.

Istodobno su održani i bilateralni sastanci ministara, nakon čega je počela i zajednička sjednica dviju vlada. 

Poslovni forum Srbija – Slovenija

Slovenski premijer u Beogradu bi se trebao sastati i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

U okviru posjeta slovenskog izaslanstva Beogradu, srbijanska gospodarska komora organizira Poslovni forum Srbija – Slovenija.

Vučić i Cerar će se obratiti sudionicima Foruma, kako su priopćile službe za odnose s javnošću dviju vlada. 

Prva zajednička sjednica vlada dviju država održana je u listopadu 2013. u Beogradu, a prethodna u veljači prošle godine u Ljubljani.

Izvor: Agencije