Cerar i Mogherini: Dijalog Kosova i Srbije nastaviti u paketu

Federica Mogherini i Miro Cerar razgovarali su o situaciji u BiH i Makedoniji te dijalogu Kosova i Srbije (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar razgovarao je na marginama ministarskog sastanka u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini o zapadnom Balkanu, Iranu, Siriji i Cerarovoj predstojećoj posjeti SAD-u u decembru.

Prema Ceraru, oni su složili da se dijalog Kosova i Srbije treba nastaviti uprkos brojnim izazovima, kako bi se u paketu izborilo sa svim temama, kao što su prava manjina i utvrđivanje granice.

Agencija STA prenosi da su se njih dvoje složili da Cerar prilikom sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom narednog mjeseca treba iznijeti pitanja s kojima se suočava zapadni Balkan, a da je Mogherini dodala da Cerar treba predočiti stav Slovenije o situaciji u regiji.

O BiH razgovori u decembru

Navodi se da su Cerar i Mogherini razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, kao i dijalogu Kosova i Srbije.

Mogherini je pozvala na što brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, najavivši da će se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a ponovno u decembru razgovarati o toj zemlji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih 7. oktobra.

Izvor: Agencije