Oglasi

Cerar: Hrvatska za Schengen mora ispuniti sve uvjete

Sigurnost granice i suzbijanje ilegalne migracije ključni su uvjeti za Hrvatsku, rekao je slovenski šef diplomatije.
'Slovenija ima jasne stavove u vezi s hrvatskim uključivanjem u Šengensku zonu', poručio je CerarEPA - Arhiva

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da je stav Slovenije prema uključivanju u Šengenski prostor jasan i da Hrvatska mora poštivati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.

"Slovenija ima jasne stavove u vezi s hrvatskim uključivanjem u Šengenski prostor – načelno podržavamo uključenje, ali ako Hrvatska ispuni sve uvjete, tj. da omogući sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije", kazao je on na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi morala poštivati i međunarodno pravo, prenosi Hina.

Uključiti balkanske države u EU

Govoreći o stanju na zapadnom Balkanu i priključivanju tih zemalja euroatlantskim integracijama, kazao je da je stav Slovenije da se te države integriraju u Evropsku uniju i da bi poziv na pregovore o članstvu što prije trebale dobiti Sjeverna Makedonija i Albanija.

Slovenska strana već je više puta povezala pitanje hrvatskog ulaska u Šengenski prostor s poštivanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila, uz već ranije izraženu ocjenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenske strane.

Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno te da ga dvije strane trebaju zajednički riješiti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.