Cerar: Hrvatska nije izvršila svoju zadaću i izgubila je kontrolu

U Sloveniju je do subote navečer, po neslužbenim procjenama slovenske policije, ušlo oko 2.000 izbjeglica, od kojih su neki autobusima prevezeni u prihvatne centre, ali je većina u zemlju ušla mimo graničnih prijelaza, preko “zelene granice”.

Za tu je granicu slovenski premijer Miro Cerar izjavio da je vanjska granica schengenskog prostora i da je Slovenija mora štititi, ocijenivši pritom da se Hrvatska ponaša nekorektno, jer ne kontrolira stanje i izbjeglice sa svojeg teritorija usmjerava prema Sloveniji.

“Znamo da Hrvatska nije izvršila svoju zadaću. Stvari su joj izmakle kontroli, došlo je i do usmjeravanja izbjeglica prema Sloveniji, što nije korektno”, rekao je on, ponovivši da je Slovenija obvezna kontrolirati schengensku granicu i u nju puštati samo osobe s valjanim dokumentima i schengenskom vizom, ako dolaze iz trećih država izvan Europske unije.

On je u Brežicama izrekao pohvale slovenskoj policiji, vojsci i drugim službama te dobrovoljcima za učinkovito ponašanje prilikom nailaska izbjegličkog vala.

Na Bregani čeka 350 izbjeglica

Najviše ilegalnih migranata slovenska je policija zadržala, registrirala ih i smjestila u improvizirane prihvatne centre, najviše u Brežicama i Postojni, ali i u Ljubljani, no dio se probio i nastavlja svoj put prema sjeveru.

Po slovenskim medijima, stanje na graničnim prijelazima Bregana i Harmica, gdje je zadnja dva dana bilo najviše izbjeglica koji su zahtijevali puštanje preko granice i slobodan put, sada je relativno mirno.

Ipak, kako izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović, slovenska strana sporo propušta izbjeglice, pri ćemu ih registrira te šalje u kampove i prihvatilišta.

U jednom trenutku na Bregani, gdje su stotine ljudi čekale prelazak, došlo je do nervoze i dio izbjeglica htio je preskočiti ogradu, u čemu ih je spriječila policija.

Grupa od 50 ljudi, možda malo i više, javlja reporterka, prošla je i granični prijelaz Šentilj i puštena u Austriju.

Na graničnom prijelazu Rigonci pred graničnim je rampama i dalje oko 350 izbjeglica, koji se nadaju da će im biti dopušten prijelaz na slovensku stranu i da će po njih doći autobusi.

No, za takav ishod je sve manje mogućnosti, pa se migranti pripremaju na noć pod vedrim nebom ili u šatorima, objavila je Slovenska televizija.

Prema posljednjim informacijama, u Sloveniji već u više gradova i sela djeluje desetak prihvatnih centara, koji su, unatoč nedostacima, sve bolje opremljeni.

Slovenska policija zanijekala je informaciju da je prilikom incidenta na graničnom prijelazu Harmica u petak navečer poginulo jedno dijete.

Bacanje suzavca na aktivista koji je preko barikade želio prijeći u Sloveniju zajedno s izbjeglicama nazvala je izdvojenim incidentom, ustvrdivši da policija suzavac nije bacala na ostale aktiviste, izbjeglice i prosvjednike.

Austrija možda vrati izbjeglice

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner izrazila je u subotu nezadovoljstvo valom izbjeglica koji se kroz Hrvatsku i Sloveniju kreće prema Austriji i Njemačkoj te istaknula da joj je neshvatljivo da u tim zemljama nije zabilježen gotovo nijedan zahtjev za azilom.

Mikl-Leitner je upozorila kako se europska pravila o azilu [Dublin III] odnose na Hrvatsku i Sloveniju, prenose hrvatski mediji.

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je istovremeno priopćilo da će se dublinska procedura za vraćanje izbjeglica u Hrvatsku i Sloveniju pokrenuti, jer “nitko ne vjeruje da su te dvije zemlje zemlje bez budućnosti”, prenosi Tanjug.

Hrvatska je “lagala u lice” Mađarskoj i Europskoj uniji tvrdeći da je sklopila bilateralni sporazum o prebacivanju tisuća izbjeglica do mađarske granice, ocijenila je, pak, u subotu Budimpešta.

U novoj oštroj mađarskoj osudi, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je Hrvatsku da je “prekršila mađarski suverenitet”, poslavši izbjeglice preko granice vlakom u pratnji hrvatskih policajaca.

“Umjesto da se pošteno pobrinu za izbjeglice, oni su ih odmah poslali u Mađarsku. Kakva je to europska solidarnost?”, upitao se ministar na konferenciji za novinare u Dunakesziju, dodajući da će Mađarska ubrzati gradnju ograde duž granice s Hrvatskom “gdje to bude potrebno”.

Ostojić: Neko je htio isprovcirati incident

“Mađarska je još jednom dovedena u tešku situaciju”, rekao je. “Branit ćemo EU, granice Schengenske zone i Mađarsku u skladu s europskim pravilima.”

Upitan da komentira izgred u petak navečer, kada je mađarska policija zadržala hrvatske policajce i strojovođe vlaka koji je prevozio izbjeglice, a koji su svi kasnije pušteni te su se vratili u Hrvatsku, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je kazao kako su izbjeglice prevezene “u skladu s lokalnim dogovorom” te da je “očito netko s više instance pokušao isprovocirati incident”.

“To smo riješili tijekom noćnih pregovora, hrvatski policajci su popisani, strojovođe su vraćeni, a vlak je na putu za Hrvatsku”, rekao je on, ocijenivši kako je u pitanju bio pokušaj da se od sitnog incidenta napravi nešto ozbiljno.

Prethodno je glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs objavio kako je “počinjeno veliko kršenje međunarodnog prava na mađarsko-hrvatskoj granici”.

“Vlak u kojem je bilo 1.000 izbjeglica i 40 naoružanih hrvatskih policajaca prešao je granicu bez dozvole”, tvrdi Kovacs.

Mađarska: Hrvatska iznevjerila i nas i EU

Hrvatska je iznevjerila Mađarsku i EU ne braneći na odgovarajući način vanjsku granicu bloka, rekao je u subotu glasnogovornik mađarske Vlade.

“Hrvatska je iznevjerila ne samo Mađarsku, već i EU, i odustala od svih svojih pravnih obveza”, rekao je Kovacs na konferenciji za novinare u Mohacsu.

Hrvatska bez prestanka dovodi izbjeglice na mađarsku granicu, dodao je. 

Visoki savjetnik za sigurnosna pitanja Gyorgy Bakondi kazao je na istoj konferenciji za novinare da je Hrvatska prema Mađarskoj poslala u petak oko 8.000 migranata. 

Ne očekuje, kako je rekao, da se priljev smanji ili uspori.

Kao i svi drugi, i oni su registrirani u skladu sa zakonima EU-a, dodao je, kako prenosi Hina.

Mađarska je u potpunosti postavila bodljikavu žicu na granici s Hrvatskom u dužini od 41 kilometar, u pokušaju da zaustavili priljev izbjeglica u zemlju, priopćilo je tamošnje Ministarstvo obrane.

Mađarska dovršila postavljanje ograde na granici 

“Zaštitna ograda kompletirana je sinoć [petak]”, rekao je predstavnik Ministarstva obrane Atila Kovacs za AFP.

Preostalih 330 kilometara granice između Mađarske i Hrvatske ide duž rijeke Drave, koju je teško prijeći, napominje AFP, kako prenosi Tanjug.

Na graničnom prijelazu kod Petrovog Sela očekuje se da će do navečer stići 20-ak autobusa s izbjeglicama, koje preuzima potom mađarska policija, registrira ih i smješta u prihvatilišta te propušta prema Austriji.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić, postoji i plan da vlak s blizu 1.000 izbjeglica do granice s Mađarskom dođe sjeverno od Koprivnice kako se ne bi preopteretili pojedini granični prijelazi i tako olakšalo postupanje mađarskoj strani.

Do subote u Republiku Hrvatsku ušlo je oko 21.000 izbjeglica. U priopćenju MInistarstva unutarnjih poslova se navodi da je tijekom subote iz Hrvatske izašlo oko 3.000 izbjeglica, prenose hrvatski mediji.

Izbjeglice u međuvremenu i dalje pristižu u Tovarnik, mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici, odakle se dalje prevoze autobusima i vlakovima.

Iz Srbije u Hrvatsku izbjeglice ulaze u skupinama kroz polja i kukuruzišta, a policija ih pokušava prikupiti te ih se policijskih kombijima prevozi u samo mjesto Tovarnik, gdje čekaju na prijevoz daljnje odredište.

Tijekom petka na područje Tovarnika i Iloka pristiglo je nešto više od 3.500 ljudi, od kojih je najveći broj u Hrvatsku ušao upravo preko Tovarnika.

Tovarnik najkritičnija točka

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako je glavnina izbjeglica otišla iz Hrvatske, da je situacija u prihvatnim centrima potpuno stabilna, a da je najkritičnija točka Tovarnik.

Izbjeglica je sada u Tovarniku još i manje jer se prevoze autobusima dalje, izvještava repoerter Al Jazeere Ivan Čorkalo, a očekuje se da će se njihov broj dodatno smanjiti kada stigne vlak iz Vinkovaca.

Ipak, izbjeglice i dalje pristižu sa srbijanske strane. No, Čorkalo izvještava kako se čini da pri tome postoji koordinacija jer se iz Srbije propuštaju u manjim grupama i čeka se da se dio izbjeglice koje su već stigle u Tovarnik odveze dalje prije nego se propuste nove.

Tijekom posjeta premijera Zorana Milanovića izbjegličkom centru u Belom Manastiru Ostojić je novinarima rekao kako se na željezničkom kolodovoru u Tovarniku nalazi oko dvije tisuće ljudi, kako je to trenutno najkritičnija točka jer vlakovi koji prevoze izbjeglice primaju oko 750 ljudi.

Dodao je kako su svi ostali prebačeni na mađarsku granicu, a da je Slovenija počela propuštati ljude na prijelazima Harmica i Bregana.

Ocijenio je kako je u prihvatnim centrima situacija potpuno stabilna. U njima je oko tisuću izbjeglica, ali većina je prazna, poput Čepina i Siska.

Tijekom posjeta izbjegličkom centru premijer Milanović susreo se sa strojovođama i policajcima, a jedan od policajaca, Romeo Molnar, kazao je novinarima kako situacija nije bila napeta, da od mađarskh vlasti nisu dobili nikakve prijave niti su bili privedeni, ali su morali pričekati dok se nije završila procedura prihvata izbjeglica.

Milanović: Neshvatljivo ponašanje Mađarske

Na upit hoće li se izbjeglice i dalje vlakovima prevoziti u Mađarsku ministar Ostojić kazao kako će se koristiti najpogodnija prijevozna sredstva, autobusi ili vlakovi, ali da se vjerovatno neće, kao i jučer, koristiti prijelaz Baranjsko Petrovo Selo jer se ni mađarske kolege ne može dovesti u situaciju da se izbjeglice usmjerava samo na jedno mjesto.

Postoje granični prijelazi Goričan i Botovo, a to će se koristiti i ubuduće, kao i slovesnki dio, kazao je Ostojić.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, rekao je, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća i o čemu je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom

Milanović je rekao kako je o tome jučer razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te kako je to moguće spriječiti obalnom stražom, ali da to Grčka namjerno ne radi.

Dok se to ne zaustavi, ova gorka rijeka nesretnih ljudi neće prestati i na to moramo biti spremni, ako problem ne riješimo tamo gdje je nastao, poručio je premijer Milanović. Dodao je kako preko Grčke i Turske dolazi 70 do 80 posto svih migranata.

Neshvatljivo je ponašanje Mađarske jer nitko od izbjeglica ne želi ostati u Mađarskoj, rekao je i ocijenio kako se granica može potpuno zatvoriti samo brutalnom silom, čak i kad bi to bilo moguće po hrvatskom Ustavu i zakonu – “a nije, to znači ubijanje”, rekao je.

‘Nije bilo dogovora s Mađarima’ 

Na novinarski upit je li dogovor o jučerašnjem prijevozu izbjeglica u Mađarsku i njihovom daljnjem transportu mađarskim autobusima postignut na najvišoj državnoj razini Milanović je odgovorio “Ne, natjerali smo ih”, a na upit da pojasni kako, kazao je “tako što smo ljude poslali gore”.

Dodao je kako je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o problemu izbjeglica razgovarao nekoliko puta, ali ne i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ocijenio je kako sustav tretmana azilanata, po tzv. Dublinskim pravilima, u ovakvim potpuno izmijenjenim okolnostima više nitko nije u stanju primjenjivati, pa da stoga treba djelovati preventivno, na izvoru problema.

Ne treba vjerovati onima koji šire histeriju i žele politički profitirati

Milanović je ustvrdio kako nadležni stožeri, koji su radili na prihvatu izbjeglica, posao odradili puno bolje nego u nekim drugim državama, ali da po Hrvatskoj “imamo nekoliko stožera za histeriju”, koje ne treba slušati.

“Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata”, kazao je premijer Milanović.

Ocijenio je kako je u pitanju “humanitarna kriza, ali ne i katastrofa” te ponovio kako je potpuno zatvaranje granice, bez žičane ograde, kao što su napravili Mađari, “moguće samo tako da vojska ode na granicu i puca po ljudima”.

Slovenija propušta izbjeglice, nekoliko desetaka stiglo u Austriju

“To neki priželjkuju. Taj način fizički postoji, ali pravno je nemoguć. Trebalo bi proglasiti ratno stanje, ili neposrednu ugroženost, i to bi Vlada trebala predložiti Saboru. Molim Vas da ovo ne vadite iz konteksta, jer ovo govorim da još jednom pojasnim koliko su to sulude ideje”, poručio je premijer Milanović.

Ponovio je kako Hrvatska “neće biti europski izbjeglički centar”, iako bi to nekome na sjeveru odgovaralo, ne samo zbog naših kapaciteta, već i zato što bi bi se izbjeglice vjerovatno pobunile, pa je jedini način da ih se civilizirano propusti.

Na drugom kraju zemlje, izbjeglice koji od petka čekaju na graničnom prijelazu Harmica slovenska je policija u subotu ujutro počela puštati preko granice i autobusima prebacivati u Brežice na registraciju. Preko granice su prvo puštene obitelji s manjom djecom.

Blokada Hrvatske prema Schengenu

Istovremeno, mađarsko Ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju vojne rezerviste, kako bi pomogli u kontroli izbjegličke krize, objavili su u subotu mađarski mediji, koji prenose da se broj izbjeglica koje stižu u Mađarsku značajno povećao.

Antal Rogan, pomoćnik premijera Viktora Orbana, najavio je da će, zbog hrvatskog postupanja u izbjegličkoj krizi, Mađarska blokirati hrvatsko pridruživanje Schengenu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u petak navečer, nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, ocijenila stanje na terenu gorim nego se mislilo i izrazila mišljenje da će biti neizbježan angažman Hrvatske vojske.

“Pozivam predsjednika Vlade [Zorana Milanovića] da dođe na područje Tovarnika, da se uvjeri kakvo je stanje, da se poduzmu daljnje mjere kako bi se stanje stabiliziralo, jer mi ne možemo apsorbirati veći broj migranata na ovom području dok se ne riješi pitanje njihova tranzita negdje drugdje. U naredna dva dana očekuje se dolazak još oko 40.000 ljudi”, rekla je hrvatska predsjednica.

“Poslušala sam kakvo je stanje na terenu i ono je puno gore nego što mislimo. Pristižu tisuće i tisuće izbjeglica, u Tovarniku ima deset puta više migranata nego lokalnog stanovništva”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da se treba dogovoriti i vidjeti koje će biti sljedeće mjere.

Predsjednica smatra da je neizbježan angažman Hrvatske vojske i naglasila da ne misli samo na uključivanje vojske duž granice, nego u cijelome području.

“Sjetimo se poplava u Gunji [prošle godine], bez oružanih snaga teško se moglo odgovoriti na tu prirodnu katastrofu. Sada je riječ o ljudima za koje se treba pobrinuti, kao i za niz logističkih pitanja”, istaknula je predsjednica, dodavši da najprije treba “uvesti red na terenu, ne samo kontrolu nad granicom, nego i kontrolu nad ljudima”.

‘Želimo pomoći, ali i zaštititi građane’

Hrvatska predsjednica je navela da izbjeglice nekontrolirano idu iz naselja u naselje.

“Doista želimo svima pomoći, ali prije svega želimo zaštititi građane, osigurati svima uvjete za normalan život, kao i stabilnost hrvatske države”, poručila je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je naglasila da postoji problem nedostatka komunikacije i koordinacije onoga što se radi na terenu, što dokazuje potrebu sustavnog pristupa tom pitanju, ne samo na političkoj, već i na logističkoj razini, kako bi se organizirale sve aktivnosti.

Ocijenila je da je Hrvatska i u ovom slučaju pokazala humanu stranu, kao i u vrijeme Domovinskog rata, ili rata u Bosni i Hercegovini, ističući da Hrvatska u ovom slučaju nije zemlja prvog prihvata.

“Srbija je država koja je klasificirana kao sigurna zemlja i nema potrebe da tisuće migranata dnevno prelaze u Hrvatsku, jer mi to ne možemo apsorbirati. Moramo osigurati sigurnost naših građana i stabilnost države”, kazala je hrvatska predsjednica, dodajući da se Hrvatska sučeljava s činjenicom da dugoročno ne može brinuti o velikom broju izbjeglica.

“Ako se njihov broj u Hrvatskoj bude povećavao, a istodobno se ne budu odlazili u druge države, onda se suočavamo s krizom koju nećemo tako lako riješiti”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Hrvatska je u petak zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom i počela prevoziti izbjeglice prema mađarskoj granici, dok su ih Mađari nakon toga počeli preusmjeravati prema Austriji.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker razgovarao je telefonski u petak navečer s premijerom Milanovićem o izbjegličkoj krizi i izazovima s kojima se sučeljavaju hrvatska Vlada i Europska unija te ponudio tehničku i logističku pomoć, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade Hrvatske.

Juncker i Milanović razmotrili su stanje izbjegličke krize koja je u tijeku, a posebno su razgovarali o izazovima koji se nalaze pred hrvatskom Vladom, kao i EU-om u cjelini, piše u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije