Cerar: EU može izgubiti kredibilitet zbog S. Makedonije i Albanije

Evropska unija, EU
Sastanak je trebao biti održan u Zagrebu, ali je zbog mjera uvedenih zbog korona virusa odlučeno da se održi videovezom (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u srijedu zabrinutost odgodom početka pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ocijenivši da to može izazvati destabilizaciju u tim državama i gubitak vjerodostojnosti Unije, prenosi agencija Hina.

Podnoseći slovenskom parlamentarnom odboru za vanjsku politiku izvješće o sastanku ministara vanjskih poslova država članica, koje je proteklih dana održano u Luxembourgu, Cerar je kazao da mu je žao što je Francuska blokirala nastojanje ostalih članica da pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom počnu te izrazio bojazan da bi to moglo izazvati destabilizaciju u tim državama.

“Ne otvorimo li pregovore s objema državama, EU će izgubiti vjerodostojnost i pogaziti vlastita obećanja”, ustvrdio je Cerar, dodajući kako bi se EU tako odrekla i preporuka koje im je dala Europska komisija na odlasku vezano uz početak pregovora s novim potencijalnim članicama, navodi agencija.

Osim toga, Europska bi unija produljivanjem odluke o početku pregovora mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Sjevernoj Makedoniji i šire, kazao je Cerar.

Bez saglasnosti

Zemlje članice Europske unije nisu u utorak u Luxembourgu uspjele postići suglasnost na ministarskoj razini o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i proslijedile su to pitanje šefovima država ili vlada, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu u četvrtak i petak, prenijela je u utorak Hina.

Agencija je navela da je većina zemalja bila za početak pregovora s objema zemljama, ali je izostao konsenzus potreban za odluku zbog protivljenja Francuske, dok Nizozemska i još neke zemlje imaju rezerve prema početku pregovora s Albanijom.

Stoga je finsko predsjedništvo predlagalo da se pitanje tih dviju zemalja razdvoji, odnosno da se Sjevernoj Makedoniji odobri početak pregovora, a Albaniji odgodi.

Međutim, ni taj prijedlog nije dobio podršku.

“Ovo nije trenutak slave za EU. Nije bilo moguće doći do dogovora, i to treći put u 16 mjeseci iako većina zemalja članica podržava preporuke Europske komisije”, izjavio je povjerenik za pristupne pregovore Johannes Hahn, kako je prenio Tanjug.

Izvor: Agencije