Cerar: Arbitražni sporazum jedina pravna osnova za rješenje spora

Hrvatska Vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži zbog povrede tog dokumenta (Al Jazeera)

Premijer Slovenije Miro Cerar odgovorio je u petak navečer hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću na pismo u kojem ga je Milanović pozvao na sastanak na kojembi razgovarali o načinu rješavanja graničnog spora nakon hrvatskog pokretanja postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži.

Cerar je Milanoviću odgovorio kako Arbitražni sporazum je i ostaje jedina važeća pravna osnova za rješavanje pitanja granice među državama. 

Hrvatski premijer Zoran Milanović, pozvao je u petak slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak, na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred “odgovarajući međunarodni forum”, nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, “imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u”, priopćila je Vlada.

Hrvatski premijer predlaže da na sastanku rasprave “buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum”.

Milanović je izvijestio Cerara o aktivnostima Vlade i Sabora, nakon što je “javno objavljeno protupravno i neetično djelovanje slovenskog arbitra i agentice u arbitražnom postupku”.

Podsjetio je da je “za Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran” i da je “Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu”.

Pusić Sudu: Postupak nepovratno kompromitiran

Milanović u pismu ističe da “poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice” i “da zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu”.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu, u kojem ga je izvijestila da je hrvatska Vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran, tako da Sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra, “koji je, zajedno sa slovenskom zastupnicom, djelovalo protupravno, neetično i nespojivo s načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži, zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće, prenosi Hina.

U pismu Arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Hrvatske i Vlade Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o tome obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

‘Postupak previše kompromitiran’

Hrvatska Vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. godine, zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument, kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak “previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje”, ali i poručila da tom odlukom “ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom”.

Izvor: Agencije