Centralni berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog

Centralni berlinski aerodrom, koji nosi kraticu BER, se otvara usred najveće poslijeratne krize aviosaobraćaja (EPA)

U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren centralni berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.

“Danas nećemo govoriti o novcu, danas nećemo zbijati šale”, rekao je savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer prilikom otvaranja, aludirajući na seriju skandala koji su nekoliko puta otkazivali otvaranje centralnog berlinskog aerodroma i uzrokovali troškove koji su se s prvobitne dvije popeli na više od šest milijardi eura.

Scheuer se zahvalio i djelatnicima drugog berlinskog aerodroma Tegel koji je zbog problema s novim aerodromom pod otežanim uvjetima za nekoliko godina produžio rad, prenosi Hina.

“Da ste u ovakvim uvjetima uspjeli zbrinuti toliki broj putnika graniči s čudom” rekao je Scheuer.

Ovaj aerodrom je centralno aviočvorište Berlina

Berlin Tegel bi 8. novembra trebao zatvoriti svoja vrata, a drugi aktivni berlinski aerodrom Schoenefeld, koji se nalazi odmah pored novog i koji je nekada služio kao glavni međunarodni aerodrom DDR-a, će kao Terminal 5 djelovati u sklopu novog aerodroma kao terminal za niskobudžetne kompanije.

Treći, najstariji aerodrom Tempelhof, koji se nalazio usred grada, zatvoren je još 2008.

‘Doprinos njemačkom ujedinjenju’

Odluka o novom aerodromu je donesena 2006., a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protupožarnoj zaštiti uskraćena upotrebna dozvola.

Gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlina, Michael Mueller rekao je prilikom otvaranja kako je ovaj aerodrom, koji je centralno aviočvorište Berlina, ali i savezne pokrajine Brandenburg, koja se nalazila u sklopu Istočne Njemačke, još jedan korak ka ujedinjenju.

“Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju i historiji spajanja dvije njemačke države”, rekao je Mueller.

Avioni Lufthanse i britanske niskobudžetne kompanije Easy na novootvorenom berlinskom aerodromu

Prvi su u novi aerodrom sletjeli avioni Lufthanse i britanske niskobudžetne kompanije Easy Jet s počasnim gostima. Prvi avion s putnicima bi trebao poletjeti sutra.

Premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Woidke izrazio je nadu da će otvaranjem novog aviona Berlin i okolina napokon postati i interkontinentalno aviočvorište, poput aerodroma Frankfurt i Minhen.

Centralni berlinski aerodrom, koji nosi kraticu BER, se otvara usred najveće poslijeratne krize aviosaobraćaja uzrokovane pandemijom korona virusa.

U narednim sedmicama se očekuje otprema svega oko pet hiljada putnika dnevno. U poređenju s decembrom prošle godine, aviopromet je u Berlinu smanjen za 70 posto.

Izvor: Agencije