Centralne banke daju hiljade milijardi da privreda nastavi rad

Federalne rezerve SAD-a i Evropska centralna banka predstavile su nove mjere finansijske podrške (EPA)

Dok aviokompanije upozoravaju da će im trebati pomoć za izbjegavanje bankrota, jer je pandemija korona virusa dovela do zatvaranja aerodroma mnogih zemalja, centralne banke ulažu hiljade milijardi dolara ili eura u finansijski sistem da bi “podmazale mehanizme” globalne ekonomije.

Poslovno povjerenje opada, što ukazuje da najveće privrede klize u recesiju, a nastavlja se višesedmični period nevjerovatne nestabilnosti na finansijskim tržištima, prenosi Beta.

Federalne rezerve SAD-a (FED) i Evropska centralna banka (ECB) predstavile su nove mjere finansijske podrške.

FED navodi da će uvesti hitno pozajmljivanje kako bi se odblokiralo kratkotrajno kreditno tržište koje je poremećeno posljedicama pandemije.

FED će pozajmljivati novac bankama koje kupuju finansijsku imovinu iz fondova novčanog tržišta, uključujući kratkoročne IOU, poznate kao komercijalni papir.

Niske kamatne stope u bankama

Olakšavajući kupovinu komercijalnog papira, koji izdaju velike kompanije i banke, FED se nada da će podstaći više kreditiranja firmi koje žele prikupiti gotovinu dok im prihodi opadaju na berzama.

ECB je pokrenuo novi, prošireni program kupovine finansijske imovine, u pokušaju da smiri tržišta.

Te kupovine imaju za cilj smanjiti troškove zaduživanja i osigurati da privreda koristi niske kamatne stope u bankama.

Kupovine će ukupno iznositi 750 milijardi eura do kraja ove godine i uključivat će državne i privatne obveznice, kao i komercijalne papire.

Taj potez dolazi dok raste trošak tržišnog zaduživanja već prezadužene Italije i dok se privreda u eurozoni drastično usporava zbog zatvorenosti mnogih firmi.

Berze u Evropi su u četvrtak počele rad s nešto višim indeksima, poslije još jednog dana gubitaka uglavnom u Aziji, a ulagači i dalje očekuju kolebljivost cijena.

Njemački DAX je porastao za 2,4 posto, a akcije su, također, jače u Londonu i Parizu.

Njujorški “featuresi” su bez promjene.

Međutim, japanski referentni indeks nije uspio očuvati dobitak, a južnokorejski Kospi potonuo je za sedam posto.

‘Evropska privreda je u recesiji’

Strahovanje od produžene recesije uslijed korona virusne krize podstiče investitore da pređu na gotovinu, što obara cijene dionica.

Indeks Dow je izgubio više od 1.300 poena, ili 6,3 posto.

Cijene nafte su se oporavile od gubitka od 24 posto dan ranije, s tim što je cijena američke sirove nafte porasla gotovo 14 posto.

Vodeći njemački ekonomski indeks opao je najviše od 1991. godine, što ukazuje na to da je najveća evropska privreda već upala u recesiju, zbog poremećaja izazvanih pandemijom.

Minhenski institut Ifo saopćio je da je njegovo istraživanje poslovnog optimizma pokazalo pad sa 96 poena u februaru na 87,7 poena sada, što je najniži nivo od augusta 2009. godine, kada se svijet našao usred finansijske krize, poslije bankrota američke investicione banke Lehman Brothers.

“Svjetska privreda se urušava zbog pandemije”, ocijenio je taj njemački institut u pratećoj prognozi.

“Kako sada stvari stoje, njemačka privreda bi se ove godine mogla smanjiti za 1,5 posto”, dodao je i procijenio da je “rizik opadanja u sadašnjoj prognozi značajan”.

Njemačka Lufthansa je saopćila da će joj možda trebati državna pomoć́ da bi preživjela ako pandemija traje duže vrijeme.

Sve manje avionskih linija

Izvršni direktor Carsten Spohr rekao je: “Što duže ova kriza traje, veća je vjerovatnoća da se budućnost avijacije ne može garantirati bez državne pomoći.”

Lufthansa je skratila rute i zamrznula zapošljavanje.

Ta aviokompanija je rekla da su članovi njenog izvršnog odbora odlučili za 20 posto sebi smanjiti plate za kompletnu tekuću  godinu.

Udruženje avioindustrije procijenilo je da su aviokompanije na Bliskom istoku izgubile više od sedam milijardi dolara prihoda.

Ono je ranije procijenilo da bi ukupni troškovi širom svijeta mogli dostići 113 milijardi dolara.

Više aviokompanija je otkazalo međunarodne letove, zbog skoro potpunog nestanka potražnje za putovanjima.

Vietnam Airlines je posljednji koji je otkazao sve međunarodne letove do kraja aprila.

Sve više kompanija zatvara fabričke kapije, dan pošto su vodeći američki proizvođači automobila najavili obustavljanje proizvodnje u Americi.

U četvrtak je južnokorejska fabrika Hyundai u Češkoj saopćila da neće raditi dvije sedmice, počev od ponedjeljka.

Zatvaraju se fabrike automobila

Ta fabrika je proizvela skoro 310.000 automobila prošle godine i zapošljava gotovo 3.300 ljudi.

Slične odluke su donijeli glavni proizvođači automobila širom Evrope, uključujući Volkswagen i FIAT Chrysler.

Ford, General Motors, FIAT Chrysler, Honda i Toyota ranije su rekli da će zatvoriti sve fabrike u Sjevernoj Americi, navodeći kao razlog zabrinutost za zdravlje zaposlenih koji rade u bliskom kontaktu dok sastavljaju automobile.

Nissan će zatvoriti sve svoje američke fabrike.

Hyundai je ugasio svoju fabriku u Alabami, pošto je jedan radnik testiran pozitivno na novi korona virus.

Izvor: Agencije