Oglasi

Centralna banka BiH: Uplaćen cijeli iznos aranžmana MMF-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o povlačenju novca s računa Centralne banke te države.
Bosni i Hercegovini odobren je kredit za pomoć u borbi protiv korona virusa u iznosu 330 miliona euraArhiva

Na odgovarajuće račune kod Centralne banke Bosne i Hercegovine doznačena su sredstva po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći, koji je Bosna i Hercegovina dogovorila s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u ukupnom iznosu 330 miliona eura.

MMF je početkom ove sedmice Bosni i Hercegovini odobrio kredit iz tzv. instrumenta brzog finansiranja za borbu protiv pandemije korona virusa i saniranje ekonomskih posljedica, prenosi Anadolija.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara, održanoj u utorak, nije donesena odluka o povlačenju sredstava od MMF-a s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

U saopćenju iz Vijeća ministara navedeno je da za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova, ministar odbrane i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Raspodjela novca

Tek kad bude usvojena ta odluka, državno Ministarstvo finansija trebalo bi potpisati mjenicu za povlačenje novca s računa Centralne banke.

Bosni i Hercegovini odobren je kredit za pomoć u borbi protiv korona virusa u iznosu 330 miliona eura, a kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs-period 39 mjeseci.

Ranije se predstavnici političkih stranaka nisu mogli dogovoriti o raspodjeli kredita.

Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZBiH) da traži da i kantoni sada odlučuju o raspodjeli novca, što nisu bili dosadašnji uvjeti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.