Centralna Amerika: Deseci žrtava oluje Amanda

Zvaničnici iz Salvadora kažu kako je približno 7.000 osoba zatražilo utočište u 154 skloništa (Reuters)

Tropska oluja Amanda usmrtila je najmanje 20 osoba u centralnoj Americi, većinom u Salvadoru, prilikom udara na nekoliko država gdje je izazvala poplave i klizišta.

Zvaničnici iz Salvadora kažu kako je približno 7.000 osoba zatražilo utočište u 154 skloništa dok su obilna kiša i jaki vjetrovi uništili stotine domova i oštetili puteve.

„Poginulo je 15 osoba, dok se sedam vodi kao nestalo“, kazao je ministar unutrašnjih poslova ove države Mario Duran i dodao kako traju spasilačke akcije.

Carolina Recinos, viša savjetnica predsjednika Nayiba Bukelea, kaže kako je oluja donijela količinu jednaku „skoro 10 posto“ godišnjih padavina u relativno kratkom roku.

Gvatemala i Honduras

Bukele je proglasio 15-dnevno vanredno stanje kako bi se Salvador nosio sa posljedicama Amande, te procijenio kako je oluja nanijela štetu od 200 miliona dolara.

Elementarna nepogoda se desila u vrijeme kada država, gdje živi 6,6 miliona ljudi, vodi borbu protiv pandemije korona virusa. Prema posljednjim podacima, Salvador je prijavio 2.582 slučaja infekcije i 46 smrtnih slučajeva.

U susjednoj Gvatemali, zvaničnici su objavili smrt dvije osobe zbog oluje, među kojima je i devetogodišnji dječak. Najmanje tri osobe su stradale u Hondurasu, uključujući brata i sestru čiji je automobil odnijela rijeka.

Izvor: Al Jazeera i agencije