Centar za hadise – novi adut Saudijske Arabije pred Zapadom

U maju ove godine kralj Salman osnovao je Centar Etidal (umjerenost) u cilju borbe protiv radikalizma (EPA)

Iako su učenjaci, šejhovi i mediji u Kraljevini Saudijskoj Arabiji izrazili pohvale, odobravanje i veličanje odluke koju je donio kralj Salman bin Abdul Aziz o osnivanju akademije koja će nadzirati interpretaciju učenja poslanika Muhammeda, posmatrači smatraju da Kraljevina izvlači novi adut pred Zapadom, te naglašavaju da će revizija koju provode zahvatiti i korijene na kojima je ponikla ova država.

Izjave zahvale i pohvale kralju, po kojem će ova akademija nositi ime, preplavile su još od utorka navečer saudijske i medije koji se dovode u vezu s ovom državom, gdje se ovakav potez opisuje kao “pobjeda za praksu Poslanika”.

Abdul Aziz Al ash-Sheikh, predsjednik Vijeća istaknutih islamskih učenjaka u Saudijskoj Arabiji, smatra da će ova akademija izdavati djela koja nisu ranije bila naučno obrađivana i publicirana te reagirati na “tendenciozna” tumačenja, pozvavši učenjake hadisa da sarađuju sa akademijom kako bi taj zadatak bio realiziran.

Saudijski mediji, poznati propovjednici i korisnici Twittera opisali su ovakav korak kralja kao historijski. Neki od onih koji su pozdravili ovakav potez vide to kao odgovor svima koji su imali sumnju u Saudijsku Arabiju vezano za njenu ulogu u “očuvanju vjere”. Također smatraju kako se time potvrđuje njena liderska pozicija u islamskom svijetu i da po tom pitanju nije došlo do promjena.

Pojedini su iskoristili priliku da ovakav korak opišu kao odgovor “liberalima” koji su se radovali tranziciji u državi.

Govor za inozemstvo

Zanemari li se diskurs prema unutrašnjosti, Saudijska Arabija je po običaju ponudila zapadnim medijima stvarne razloge koji su doveli do osnivanja ove

akademije, odnosno da odluka predstavlja novi korak Saudijske Arabije na putu borbe protiv radikalizma u njenom vjerskom diskursu.

Saudijsko Ministarstvo kulture i informiranja promoviralo je odluku kao formu nadzora nad interpretacijom govora Poslanika “kako ne bi bio upotrijebljen za opravdavanje nasilja ili terorizma”.

Ministarstvo je pojasnilo kako je cilj osnivanja ovog organa “dokinuti fabricirane i radikalne tekstove, kao i sve one koje su u suprotnosti s učenjem islama te opravdavaju činjenje zločina, ubistava ili terorizma”. Također, navodi se da će novi organ “koristiti islam kao autentični referentni okvir za časni poslanički govor i njegove nauke u smislu sabiranja, klasifikacije, naučne obrade i studija”, bez pojašnjenja koji će “referentni okvir” slijediti ovaj novi organ.

Nove reference

Agencija Reuters navodi, u kontekstu vijesti koju je prenijela o osnivanju ovog nadzornoga tijela u Saudijskoj Arabiji, da će vlasti podržati novu viziju saudijskog identiteta, zadržavajući vehabizam kao centralnu osu, s tim da će dozvoliti prisustvo sekularnih ideja, poput nacionalizma i kulturnog nasljeđa nastalog prije islama.

Zapadni mediji su vijest o osnivanju ove akademije tretirali na način da se radi o kontinuiranom saudijskom preispitivanju svog vjerskog i kulturnog diskursa.

Harriet Sherwood, urednica religijskih članaka u britanskom listu The Guardian, napisala je da “osnivanje ovog centra dolazi kao izraz osjećaja straha saudijskih vlasti od radikalizma unutar i izvan države, što je bio razlog napetosti u odnosima sa Zapadom u periodu nakon 11-tog septembra 2001.”

U posljednje vrijeme se u Saudijskoj Arabiji veoma često ponavlja priča o preispitivanju i referentnosti, naročito u izjavama njenih zvaničnika za zapadne medije ili u onome što zapadni zvaničnici prenose od njih. Sve to ukazuje na prisustvo korjenite promjene u temeljima na kojima počiva država, a to je partnerstvo između vladavine dinastije Saud i vehabijskog učenja koje se oslanja na interpretaciju poznatu kao “slijeđenje prakse prvih generacija – selefa” za cjelokupno učenje islama.

Da osnivanje ove akademije dolazi u kontekstu sveobuhvatnog saudijskog plana govori i to da je potez uslijedio nakon izjava ministra vanjskih poslova Adela al-Jubeira o otpuštanju iz službe na hiljade radikalnih vjerskih službenika koji su radili u džamijama širom ove države.

Također, do uspostavljanja ovog nadzornog organa dolazi samo nekoliko sedmica nakon ukidanja odluke kojom se ženama zabranjuje upravljanje motornim vozilima, iako je odluka bila na snazi desetljećima a najviši zvaničnici države i istaknuti učenjaci su je promovirali kao pitanje koje “dotiče srž vjere” i da je njen cilj zaštita žene.

Možda je najznačajniji korak u cijeloj ovoj priči reduciranje uloge organa za “naređivanje dobra i odvraćanje od zla” kojem se ukida status sudske policije, te se stavlja pod nadležnost drugih vladinih organa, od kojih je najznačajnija Uprava za standardizaciju, mjeriteljstvo i kvalitet.

Centar Etidal

Ovakav razvoj dešavanja uslijedio je nakon što je Saudijska Arabija u maju ove godine donijela odluku da osnuje Centar Etidal (umjerenost) u cilju borbe protiv radikalizma, koji je utemeljen na marginama islamsko-američkog samita u Rijadu.

Centar je promoviran kao instanca za borbu protiv radikalnih ideja i skupina u islamskom svijetu. Američki državni sekretar Rex Tillerson otkrio je da centar ima i drugu ulogu, a to je preispitivanje vjerskog diskursa i nastavnih planova i programa u Kraljevini.

Tillerson je izjavio, pred jednim od odbora u Kongresa u junu ove godine, da se predsjednik Donald Trump dogovorio sa Saudijskom Arabijom da promjeni svoje nastavne planove i programe kako bi se borili protiv “vehabijske misli”, kako je to opisao.

Rekao je da “Centar Etidal ima niz elemenata preko kojih će se suprotstaviti radikalizmu širom svijeta, a jedan od elemenata o kojem smo razgovarali sa Saudijcima jeste objavljivanje novih udžbenika po kojima će se učiti u centrima za edukaciju u džamijama širom svijeta. Oni bi trebali zamjeniti postojeće udžbenike u toj državi, jer oni odobravaju radikalnu vehabijsku ideologiju koja opravdava nasilje. Tražili smo od njih ne samo da objave nove udžbenike, nego i da povuku stare, a to je samo jedan primjer”.

Analitičari i političari smatraju da saudijski koraci u pravcu tranzicije, započeti prije nekoliko mjeseci i neizvjesne konačnice, dolaze u okviru priprema koje prethode povlačenju kralja s vlasti kako bi ga tom mjestu zamijenio njegov sin, princ Mohamed bin Salman.

Izvor: Al Jazeera