Cengiz: Normalna osoba nikada ne bi mogla zamisliti takav zločin

Cengiz je čekala ispred saudijskog konzulata u Istanbulu kada je Khashoggi ušao u zgradu 2. oktobra (Getty Images)

Zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija pozvala je da se identificiraju počinioci ubistva te da im se sudi. 

U eksluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, Hatice Cengiz je rekla da će se nastaviti boriti kako bi svi oni koji su odgovorni bili dovedeni pred lice pravde. 

“Želim oktriti detalje ovog strašnog zločina, želim identifikaciju počinioca i da se onima koji su počinili ubistvo pošteno sudi, uključujući one koji su naredili ovo djelo kako bi dobili kaznu koju zaslužuju”, rekla je. 

“Uime Jamalove porodice i njegovih najmilijih, i ovo kažem kao jedna od njih, moramo znati gdje je njegovo tijelo. To je osnovno ljudsko pravo.”

Smrtna zamka

Cengiz je čekala ispred saudijskog konzulata u Istanbulu kada je Khashoggi ušao u zgradu 2. oktobra. On je htio dobiti dokumente potrebne za njihovo vjenčanje, ali umjesto toga je ušao u smrtnu zamku. 

Nakon što je čekala tri sata, Cangiz je pitala osoblje gdje je njen zaručnik. Rekli su joj da je već napustio zgradu na stražnji izlaz.

“Bila sam uvjerena da je još živ. Nisam mogla ni zamisliti da se takav zločin može desiti u konzulatu, normalna osoba nikada ne bi mogla zamisliti šta se dešavalo unutra”, dodala je. 

“Jamal nikada nije počinio nikakav prijestup i nikada nije postupio pogrešno na bilo koji način, sve što je uradio jeste da je ušao u konzulat da dobije legalne dokumente kako bi se vjenčao.”

Kritičar saudijske vlade i princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, Khashoggi se uspijevao oduprijeti pritiscima Rijada da se vrati u zemlju.

Nakon nekoliko sedmica ponavljanja da nije imala nikakvu ulogu u njegovom nestanku, Saudijska Arabija je priznala da su saudijski agenti planirali i izvršili ubistvo. Khashoggijevo tijelo je raskomadano i nikada nije pronađeno. 

Saudijske vlasti traže smrtnu kaznu za pet osumnjičenih u ovom slučaju i isključili su mogućnost izručenja zvaničnika, kao i glavnog savjetnika princa Mohammeda, za kojim je Turska izdala nalog za hapšenje. 

‘Riječi ne mogu opisati’

Kraljevstvo ostaje pri stavu da princ prijestolonasljednik nije imao prethodna saznanja o ubistvu. 

Međutim, nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa direktoricom CIA-e Ginom Haspel, američki senatori saopćili su da ne postoji šansa da princ nije bio uključen u ubistvo. 

Cengiz, koja je odbila poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Bijelu kuću, kaže da još živi “u šoku koji ne može da prevlada”.

“On i ja smo bili na pravom putu. Želio je da izgradi novi život. Bio je u egzilu i to ga je boljelo.”

“Da budem iskrena, nikada nisam mogla vjerovati da ću biti u ovoj poziciji. Nema riječi koje bi to opisale”, rekla je. 

Izvor: Al Jazeera