Cengiz: Dužnost čovječanstva je rasvijetliti ubistvo Khashoggija

Cengiz se upoznala s Khashoggijem na konferenciji u Istanbulu 2018 (Anadolija)

Vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija izjavila je da Kongres Sjedinjenih Američkih Dražava može reagovati protiv Saudijske Arabije zbog ubistva kolumniste Washington Posta u vremenu koje dolazi.

U intervjuu za Anadoliju u Washingtonu, gdje je prisustvovala sastanku pododbora Kongresa o ubistvo Khashoggija, Hatice Cengiz je rekla da mnogi američki parlamentarci nisu zadovoljni odgovorom SAD-a na strašno ubistvo.

Cengiz se upoznala s Khashoggijem na konferenciji u Istanbulu 2018. godine i nakon nekoliko susreta njih dvoje su se povezali. Potom je Khashoggi zaprosio uz plan da presele u Washington.

Sve se promijenilo početkom oktobra prošle godine kada je Khashoggi otišao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumente koji bi mu omogućili da oženi Cengiz.

U konzulatu je kasnije ubijen. Nakon što je nudila niz objašnjenja o tome šta se dogodilo, Vlada Saudijske Arabije je priznala da je novinar ubijen.

Kongres da predvodi međunarodnu istragu

“Postoje neki pogledi na ovo pitanje u Kongresu, kao što su donošenje rezolucije i nametanje sankcija. Oni bi se mogli pojaviti u vremenu koje dolazi. Dobila sam signale u tom smjeru tokom sastanka u Kongresu. Mnoge ličnosti su mi rekli da stav SAD-a, u ovom slučaju, nije dovoljan. Zato što je ubistvo protiv vrijednosti koje Ameriku čine takvom kakva jeste. Moramo to popraviti”, naglasila je Cengiz.

Ona je zamolila Kongres da predvodi međunarodnu istragu o Khashoggijevom ubistvu. Također je kritikovala stav administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o Khashoggijevom ubistvu, rekavši pododboru za spoljne poslove da se ne čini dovoljno kako bi se oni koji su odgovorni za taj čin priveli licu pravde.

“Sjedinjene Američke Države mogu započeti međunarodnu istragu u okviru Kongresa, što je bio naš zahtjev. Sudski proces u Turskoj je u zastoju. Ne možemo više napredovati. Ako postoji međunarodna istraga, vjerujemo da bi se mogao proizvesti učinkovitiji rezultat”, smatra Cengiz.

Istakla je da je dužnost čovječanstva da rasvijetli ubistvo Kashoggija.

“Našla sam se u nevjerovatno velikom incidentu. Dok sam živjela veoma skromno, slučajno sam postala svjedok velikog ubistva. To je ljudska dužnost, trenutno i moralna dužnost. Čak da se ne radi o Jamalu, nego o bilo kome drugom, jedina stvar koju svaka osoba treba da uradi je da brani njegova ili njena prava”, istakla je Khashoggijeva vjerenica.

Zvanično saudijsko objašnjenje naišlo je na međunarodni skepticizam, kao i na oštre kritike američkih parlamentaraca o mogućnosti da je ubistvo Khashoggija moglo biti izvedeno bez izričitog pristanka saudijskog princa Mohammeda bin Salmana.

Trump odbacuje mogućnost MBS-ove odgovornosti

Međutim, Trump i najviši zvaničnici njegove administracije odbacili su bilo kakvu mogućnost da je Bin Salman imao ulogu u užasnom ubistvu. Čak je i Trumpova obavještajna služba sa velikom sigurnošću utvrdila da je Bin Salman naredio ubistvo.

Cengiz smatra da bi vjerovatno bila snažnija rekacija SAD-a da je na poziciji predsjednika bilo ko drugi, osim Trumpa.

“Umjesto toga, Trump zastupa stav kojim štiti Saudijsku Arabiju. Mnoge demokrate i republikance s kojima sam se susrela u Kongresu nisu zadovoljni stavom njegove administracije. Svi s kojima sam se susrela u Kongresu su zaista pomalo zbunjeni. Osjetila sam to”, otkrila je Cengiz.

Ona je istakla da pozitivno razmišlja i da očekuje da će u bliskoj budućnosti biti nekih odlučnijih koraka.

“Ovdje stojim kao žrtva, a ne kao političar. Želim odbraniti osobu čija su prava prekršena, intenzivno ću prostudirati zakone. To je moj sljedeći cilj”, zaključila je Cengiz.

Izvor: Agencije