Čengić: Zakon o sportu kao spas za posrnule gigante

Irfan Čengić: U kampanji sam obećao baviti se ovim pitanjima ukoliko budem izabran u federalni Parlament (Al Jazeera)

Nakon višegodišnjeg čekanja, sportski kolektivi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine bi uskoro mogli dobiti zakon o sportu, koji bi, između ostalog, regulirao načine finansiranja i organiziranja klubova. Zastupnik Socijaldemokratske partije – SDP Bosne i Hercegovine Irfan Čengić u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta uputio je u parlamentarnu proceduru nacrt zakona koji će, kako je rekao, omogućiti privatizaciju klubova, njihov razvoj, ali i spas za one koji su, poput Košarkaškog kluba Bosna, u velikim dugovanjima.

Dok neki pozdravljaju Čengićevu inicijativu, drugi se pitaju da li će ovaj zakon biti iskorišten da se klubovi u Bosni i Hercegovini privatiziraju po receptu koji je već isproban na velikim kompanijama ove zapadnobalkanske države, a koji se može nazvati “uništi, pa kupi za bagatelu”. Ovo su neke od tema razgovora s predlagačem zakona, koji navodi kako ga je upravo dokumentarni film o 40 godina od Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope ponukao da pokrene ovu proceduru.

  • Koliko dugo se čeka ovaj zakon, šta mislite da stoji iza te blokade?

– Donošenje ovog zakona je obaveza propisana Zakonom o sportu Bosne i Hercegovine, koji je usvojen prije 11 godina. Od tada se čeka da entiteti donesu svoje propise koji će regulisati ovu oblast rada profesionalnih sportskih klubova. Nažalost, u ovih 11 godina vlast nije ispunila ovu obavezu, niti se čak potrudila riješiti ovo pitanje.

  • Da li se možda čekalo da klubovi, poput većih preduzeća, propadnu, pa da se kupe po jeftinijoj cijeni (primjer KK Bosna, ili neki drugi dio USD Bosna)?

– Ne vjerujem da je to bio razlog. Mislim da se samo jednostavno niko nije bavio ovim pitanje i nikome nije bilo interesantno. Mora se priznati da je zastupnik Dennis Gratz u proteklom mandatu jednim sličnim zakonom pokušao regulisati djelimično ovu oblast, međutim, vlast i zastupnici nisu imali sluha za rješavanje ovog problema.

Također, postupak privatizacije klubova nije tako jednostavan i ne može se desiti da se klubovi prodaju za nisku cijenu ukoliko je vrijednost kluba velika. Problem je što već 20 godina naši klubovi rade kao udruženja građana, bez mogućnosti profesionalizacije svog rada.

  • Šta je Vas ponukalo da pokrenete proceduru?

– Ja sam odrastao uz sport, trenirao košarku u KK Bosna, provodio dane u Skenderiji i na Koševu. U kampanji sam obećao baviti se ovim pitanjima ukoliko budem izabran u Parlament. Sada, kada sam izabran, napisao sam zakonsko rješenje i predložio ga u parlamentarnu proceduru.

Iskren da budem, kada sam pogledao film o KK Bosna, koji je režirala Arijana Saračević-Helać, odlučio sam da je pravo vrijeme da uputim zakon u proceduru.

  • Šta ovaj zakon treba regulirati, koje bi aktuelne probleme mogao riješiti (naprimjer, da li se može pomoći KK Bosni)?

– Ovaj zakon reguliše da postoje dva tipa sportskih klubova, odnosno sportski klub-udruženje i sportski klub-dioničko društvo. Svi dosadašnji klubovi su udruženja građana i oni koji žele to ostati mogu i dalje u tom obliku djelovati. Oni postojeći klubovi koji procijene da im poslovanje kao dioničko društvo može donijeti veću mogućnost za razvoj, mogu iskoristiti odredbe ovog zakona i preoblikovati se iz udruženja građana u dioničko društvo i zadržati pravni kontinuitet.

Oni klubovi koji imaju ogromne finansijske probleme i kojima preoblikovanje ne može pomoći za dalji razvoj, mogu iskoristiti odredbe zakona koje govore o ustupanju naziva brenda i ponovnom pokretanju kluba kao dioničko društvo. Mislim da bi upravo ovaj posljednji model bio spas za KK Bosna da krene ispočetka.

  • Da li ćete dobiti podršku u Zastupničkom domu i Domu naroda za ovaj zakon, znate li koje bi stranke mogle biti protiv prijedloga?

– Pokušat ću da od ovoga ne pravim stranačku priču, već da se okupimo svi oko zajedničkog cilja, da pomognemo sportu. Očekujem od onih stranaka čiji se lideri u kampanji slikaju u VIP ložama stadiona da njihove stranke daju podršku ovakvom zakonu.

  • Ako bi sve išlo kako treba, kada bi se ovaj zakon mogao izglasati i eventualno stupiti na snagu?

– Uz podršku i drugih stranaka, u najboljoj opciji u kojoj zakon ide redovnom parlamentarnom procedurom možemo očekivati krajem godine usvajanje ovog zakona. Pomoć i podršku ću tražiti od istaknuti sportista, klubova i saveza.

Izvor: Al Jazeera