Celtic brinu visoka očekivanja navijača

Vilanova i igrači Barcelone oduševljeni atmosferom na stadionu u Glasgowu (Getty Images)

Trener škotskog Celtica Neil Lennon izjavio je kako je njegov tim u poziciji da se plasira u osminu finala Lige nogometnih prvaka Evrope, nakon što je prvak Škotske, poharan povredama, napravio veliko iznenađenje na Parkheadu u srijedu navečer i savladao favorita grupe G, pa i samog takmičenja – špansku Barcelonu.

Međutim, 41-godišnji stručnjak iz Sjeverne Irske dodao je kako su velika očekivanja navijača sada najveći problem tima iz Glasgowa.

„Pobjeda nam daje odlične šanse za plasman u nastavak, možda i veće nego koje smo imali prije utakmice, no predstoje nam još dva veoma teška meča. Problem koji imamo igrači i ja je sada kako da se izborimo sa rastom očekivanja od nas. Postoji još dosta posla za odraditi, ali smo sami sebi napravili odličnu osnovu za to“, smatra Lennon.

Celtic se sada može kvalificirati u nastavak takmičenja tek treći put zaredom u svojoj historiji ukoliko izvuče minimalno remi iz duela sa Benficom za dvije sedmice. Barcelona je i dalje vodeća u grupi sa devet bodova, Škoti imaju dva manje, dok je portugalski tim treći sa četiri boda nakon što je u srijedu sa 2:0 nadigrao ruski Spartak iz Moskve.

„Sada idemo Benfici u goste i pokušat ćemo opet igrati na visokom nivou, ali o tome kada dođe vrijeme za to“, rekao je Lennon, čiji je tim početkom grupne faze prekinuo „crni niz“ upisavši prvu pobjedu u 21. gostujućoj utakmici Lige prvaka, savladavši Moskovljane sa 3:2.

Giovinco: Slaba forma [Reuters]

„Bianconerrima“ iz Torina trebaju četiri boda iz preostale dvije utakmice, domaće sa Chelseajem (20. novembar) i gostovanja kod Šahtjora u Donjecku, kako bi igrali u nastavku.

Kada je Andrea Pirlo u svom najboljem izdanju, te kad se, također, na sredini terena razigraju Arturo Vidal i Claudio Marchisio, onda je Juventus zaista nezgodan rival za sve, naročito pred domaćom publikom.

No, često igrači imaju problema da zadrže dobar ritam cijeli meč, te često im pada koncentracija, a pored što im manjka snage u napadu, probleme predstavljaju česte povrede i pad forme.

Kada se govori o napadu, Alessandro Matri ove sezone ima problema sa formom, navijače ljuti Mirko Vučinić sa svojim individualizmom, dok je Sebastian Giovinco pokazao tek naznake forme i vremena kada je dobio nadimak „Atomski mrav“.

Uprava kluba je pokušala dovesti Sergija Aguera prošle godine, no zbog finansijskih problema u Serie A odustali su od angažmana zvučnijih pojačanja.

„Rekao bih da je to skoro pa utopijska priča, ne samo za Juventus već za sve italijanske timove. Mislim da je veoma malo vjerovatno da klub investira više od 30 miliona eura za dovođenje igrača“, izjavio je sportski direktor Juventusa Giuseppe Marotta prije utakmice u srijedu.

Izvor: Agencije