Oglasi

Čelnik WHO-a pozvao SAD da još jednom razmisli o napuštanju organizacije

Čelnik WHO-a rekao je kako su SAD poznate po svojoj velikodušnosti i podršci.
Američki predsjednik Donald Trump je 8. jula zvanično počeo povlačenje SAD-a iz WHO-aEPA

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozvao Sjedinjene Američke Države (SAD) da još jednom razmisle o napuštanju UN-ovog tijela, prenijela je agencija Anadolija.

”Veoma blisko smo sarađivali sa SAD-om, a koji je poznat po svojoj velikodušnosti i podršci kao i vodstvu kada je u pitanju globalno zdravlje. Njegovo vodstvo i podrška spasili su mnoge, mnoge živote”, rekao je direktor WHO-a.

Tedros je tokom intervjua za televizijsku mrežu NBC pozdravio napore SAD-a u borbi protiv HIV-a i AIDS-a dok je još služio kao ministar zdravstva u Etiopiji.

Veza sa SAD-om mnogo važnija od novca

”Problem nije u novcu, nije u pitanju finansiranje. Zapravo je veza sa SAD-om mnogo važnija, kao i njegovo vodstvo u inostranstvu. Rekao je sam više puta, ne možemo pobijediti ovog opasnog neprijatelja u podijeljenom svijetu. Trebamo jedinstven svijet“, rekao je Tedros referirajući se na borbu protiv novog tipa korona viursa.

Pozvajući na evaluaciju ili procjenu kada je riječ WHO ili UN-ov sistem, Tedros je rekao kako istina može biti poznata i da se to može uraditi iznutra bez napuštanja organizacije.

”Trebamo zajedno graditi budućnost“, smatra on.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. jula zvanično počeo povlačenje SAD-a iz WHO-a kada je obavijestio Kongres i UN o odluci koja bi trebala na snagu stupiti 6. jula 2021.

Potez je uslijedio nakon nekoliko mjeseci kritika koje je Trump uputio WHO-u navodeći kako je organizacija nedovoljno brzo i transparetno odgovorila kada se zaraza korona virusa prvobitno pojavila u Kini prošlog decembra.

Korona virus je odnio oko 710.000 života u 188 zemalja i regiona. Najteže su pogođeni SAD, Brazil, Indija i Rusija.

Podaci Univerziteta Johns Hopkins pokazuju kako je u svijetu korona virusom zaraženo više od 18,8 miliona ljudi, a oporavilo se najmanje 11,4 miliona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.