Čelnik njemačkih protestanata prima prijetnje smrću

Rekao je da prijetnje "ne uzima previše ozbiljno", ali ih prijavljuje policiji (EPA)

Predsjednik Vijeća Njemačke protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm primio je nekoliko prijetnji smrću nakon što je ova crkva najavila nabavljanje vlastitog broda koji bi spašavao brodolomce migrante na tzv. Sredozemnoj ruti, javljaju njemački mediji u subotu.

“Primio sam prilično konkretne prijetnje smrću zbog angažmana oko spašavanja izbjeglica”, rekao je Bedford-Strohm u razgovoru za subotnje izdanje dnevnika Augsburger Allgemeine.

On je rekao kako prijetnje “ne uzima previše ozbiljno”, ali ih prijavljuje policiji kako bi svaki ovakav slučaj bio zabilježen.

„Ne smijemo sjediti i ništa ne poduzimati“

Predsjednik Vijeća Njemačke protestantske crkve, koja predstavlja nekoliko luteranskih i evangeličkih crkava u Njemačkoj, odbacio je optužbe da je crkvi ovom akcijom stalo do publiciteta.

“Ova akcija nije povezana s političkim aktivizmom”, rekao je Bedford-Strohm i pojasnio kako se i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer založio za spašavanje brodolomaca u Sredozemlju.

“Ja ga u potpunosti podržavam u njegovom nastojanju da za akciju spašavanja dobije podršku ostalih zemalja članica Evropske unije. Ali mi ne smijemo sjediti, ništa ne poduzimati i čekati da se Evropa dogovori. Mi moramo djelovati odmah”, rekao je Bedford-Strohm.

Njemačka protestantska crkva najavila je prije nekoliko sedmica planove o kupovini vlastitog broda koji bi spašavao brodolomce na migrantskoj ruti u Sredozemlju.

Prema informacijama Bedford-Strohma, planovi o nabavci i registraciji broda “napreduju dobro”.

Izvor: Agencije