Čelnik Microsofta pozvao rodnu Indiju da bude naklonjenija imigrantima

Čelnik Microsofta je naveo da su ga oblikovali indijsko naslijeđe, odrastanje u multikulturalnoj Indiji i imigrantsko iskustvo u SAD-u (EPA)

Izvršni direktor kompanije Microsoft, Satya Nadella izrazio je nadu da će njegova rodna Indija biti zemlja u kojoj će svi imigranti moći težiti da ostvare prosperitetan posao i život, javlja Anadolija.

Nadella je objavio komentar na službenom Twitter nalogu Microsofta u Indiji i to u jeku kritika koje vlasti te zemlje trpe zbog kontraverzne reforme o državljanstvu koja u podređen položaj stavlja muslimanske doseljenike u toj zemlji.

“Svaka zemlja treba definirati svoje granice, zaštititi nacionalne interese i uskladiti imigrantsku politiku s tim. U demokratijama su teme o kojima ljudi i vlasti raspravljaju i odlučuju na bazi debate”, poručio je Nadella.

Multikulturalno indijsko naslijeđe

Čelnik Microsofta također je naveo da su ga oblikovali indijsko naslijeđe, odrastanje u multikulturalnoj Indiji i njegovo imigrantsko iskustvo u SAD-u.

“Moje nade su da Indija bude zemlja u kojoj imigrant može težiti zasnivanju prosperitetnog posla i života i voditi multikulturalne korporacije koje će biti u interesu indijskog društva i ekonomije”, poručio je Nadella.

Indijske vlasti su u decembru usvojile novi zakon o državljanstvu koji je izazvao masovne proteste u toj zemlji. Novi zakon daje pravo imigrantima iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana da nakon šest godina boravka dobiju državljanstvo Indije. Međutim, ta privilegija omogućena je pripadnicima šest vjerskih grupa, ali ne i muslimanima.

Izvor: Agencije