Čelnik EPP-a: Turska ne može postati članica EU-a

Turska, EU, Zastave
Evropski parlament je usvojio izvještaj koji predviđa prekid pregovora o pridruživanju Turske Evropskoj uniji (Reuters)

Vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za nadolazeće europske izbore Manfred Weber izjavio je kako Turska ne može postati članicom Europske unije, dodajući da će on prekinuti pristupne pregovore s tom zemljom postane li predsjednikom Europske komisije.

Turska poručuje kako je ulazak u EU i dalje njezin najviši strateški cilj iako su pregovori, službeno započeti 2004., kroz godine usporeni.

Weber, kandidat EPP-a za predsjednika EK-a na nadolazećim europskim izborima u svibnju, rekao je njemačkim konzervativcima u Bavarskoj da “svi žele dobre odnose s Turskom, svi želimo blisko surađivati”.

“No, postanem li predsjednikom EK-a, dat ću nalog uredima u Bruxellesu da prekinu pristupne pregovore s Turskom o ulasku u EU”, rekao je Weber, popraćen gromoglasnim pljeskom, kako prenosi Hina.

“Turska ne može postati članicom EU-a, neka to bude jasno”, dodao je Weber.

Erdogan razmišlja o referendumu

U listopadu prošle godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako razmišlja o tomu da na referendum stavi pitanje turskog ulaska u EU, pokazujući time kako je ogorčen zbog sporog procesa, koji je, po njegovu mišljenju, od početka takav zbog predrasuda prema muslimanima.

Zemlje članice EU-a, pak, ustvrdile su ranije da su pregovori vezani za članstvo Turske u EU-u već duže vrijeme zapali u fazu zastoja te izrazile zabrinutost zbog snažnog nazadovanja te zemlje kad je riječ o vladavini prava, građanskim pravima i slobodi medija u Turskoj.

Zemlje EU-a, posebice Njemačka, kritične su prema Turskoj i Erdoganu nakon pokušaja puča 2016.

U velikoj sigurnosnoj “čistki” nakon neuspjelog puča u zatvor je poslano više od 100.000 ljudi, a zatvoreni su deseci medija.

Izvor: Agencije