Čelnik Albanaca u Crnoj Gori poziva na isticanje albanske zastave

'Nisu u stanju kažnjavati koliko smo mi spremni platiti kako bismo odbranili našu zastavu', poručuje Đeljošaj (EPA)

Nik Ðeljošaj, predsednik stranke Albanaca u Crnoj Gori, Albanske alternative, pozvao je sunarodnike da i dalje ističu albansku zastavu i poručio da će im, ako zbog toga budu kažnjeni, kazne platiti ta stranka.

Ðeljošaj je ocenio da je albanska zastava u Crnoj Gori u poslednje vreme postala, kako kaže, “trn u oku” policijskih službenika u Ulcinju i Malesiji, opštinama gde žive Albanci, a odluku o kažnjavanju njihovog isticanja je nazvao “ćorava posla”.

Poručuje da ni policija ni sudovi ne mogu da zaustave Albance da nose svoju nacionalnu zastavu i, kako je rekao, ističu ljubav prema njoj.

“Koliko god budu angažovani, nisu u stanju da kažnjavaju koliko smo mi spremni da platimo kako bismo odbranili našu zastavu, naš ponos, koji veže Albance bilo gde”, navodi predsednik Albanske alternative, preneo je portal IN4S.

Ðeljošaj ističe da su Albanci autohtoni narod u Crnoj Gori, da je poštuju kao svoju državu, kao i njene nacionalne simbole.

‘Mržnja kao neuropsihijatrijski slučaj’

“To smo kontinuirano pokazivali, ali mržnja koju iskazuju pojedine institucije prema nacionalnoj zastavi Albanaca u Crnoj Gori je problem koji je već neuropsihijatrijski slučaj”, naveo je Ðeljošaj.

Pozvao je predsednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da na prvoj redovnoj sednici uvrsti u dnevni red Zakon o nacionalnim simbolima, koji je usvojila Vlada Crne Gore u oktobru 2017. i prosledila parlamentu, te predlog izmene Zakona o javnom redu, koji je potpredsednik Skupštine Genci Nimanbegu pre nekoliko dana podneo u skupštinsku proceduru.

Pozvao je i građane koji budu kažnjeni zbog toga što, kako je rekao, vole sebe i svoju zastavu da se jave Albanskoj alternativi kako bi preuzeli sve troškove koje mogu da imaju dok predstavnici Albanaca ne reše taj problem na institucionalni način.

Do tada, kaže, poziva građane da nastave da ističu svoju nacionalnu zastavu i istrpe još koji dan, kako je naveo, “zaostale pojedince koji mrze Albance, a koji su još na odgovornim poslovima u Crnoj Gori”.

Izvor: Al Jazeera