Čelnici Tuzle ne žele migrante, Sarajevo traži da se rasporede po cijeloj BiH

Kamp Vučjak: Migranti borave pod šatorima, bez struje, grijanja, tekuće vode, spavaju u blatu... (EPA)

Lokalne vlasti u Tuzli u ponedjeljak su se usprotivile namjeri bosanskohercegovačkih institucija da na području tog grada smjeste migrante, dok je Vlada Kantona Sarajevo najavila da smještaj migranata uvjetuje ravnomjernom raspodjelom migranata širom Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je da su državno Vijeće ministara i Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine odlukom da se kasarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara za smještaj migranata sasvim zaobišli lokalne vlasti.

“Ovakva odluka je dovela do uznemirenosti svih građana Tuzle. Mi tražimo da ova odluka Vlade Federacije bude stavljena van snage”, rekao je Imamović, prenosi Hina.

Mještani naselja Ljubača, koji su uglavnom Hrvati, prošle sedmice upozorili su da bi smještaj migranata nedaleko od njihovih kuća mogao dovesti do egzodusa.

Imamović: Kreću se slobodnije nego mi

Gradonačelnik Tuzle upozorio je da odgovornost za problem s migrantima snosi Vijeće ministara, koje nije u stanju zaštititi granicu.

“Došlo je do niza propusta državnih nadležnih tijela na zaštiti granice. Bosna i Hercegovina se polako pretvara u tampon-zonu migranata. Državna i entitetska vlast za sada nemaju adekvatan odgovor na ovu krizu. Ti ljudi se kreću slobodnije nego mi”, rekao je.

Vlasti grada Tuzle zatražile su zatvaranje granica Bosne i Hercegovine prema istoku, kako su to učinile države Evropske unije.

Vlada KS-a izrazila je spremnost smjestiti migrante nedaleko od bh. prijestonice, kako je to najavio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, samo ako se taj teret jednako rasporedi na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Nećemo dopustiti otvaranje novih migrantskih kampova u KS-u ukoliko to ne bude dio rješenja na nivou cijele Bosne i Hercegovine”, poručeno je nakon sjednice kantonalne vlade u ponedjeljak.

Od Vijeća ministara zatraženo je da preuzme odgovornost za migrantsku krizu te pojača nadzor nad istočnom granicom Bosne i Hercegovine.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica izjavio je da bi “novi priliv migranata značajno zakomplicirao sigurnosno stanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”.

U bivšoj kasarni Ušivak kod Hadžića (Kanton Sarajevo) trenutno je otprilike 750 migranata.

EK traži hitno zatvaranje kampa Vučjak

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović upozorio je u ponedjeljak da bi situacija mogla postati neizdrživa za lokalno stanovništvo i vlast ako se za smještaj migranata otvori i kasarna u Blažuju (između Sarajeva i Hadžića).

Predstavnici tijela Evropske komisije u ponedjeljak su u Bihaću pozvali sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se što prije uključe u rješavanje problema proisteklih iz velikog priljeva ilegalnih migranata u tu državu, a naročito su insistirali na zatvaranju kampa Vučjak, u kojem stotine migranata borave u krajnje nehumanim uvjetima.

Šefica odjela za Bosnu i Hercegovinu pri Općoj upravi Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Michele Matuelle i zvaničnik u Općoj upravi za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Taschner u Bihaću su o migrantskoj krizi razgovarali s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, a posjetili su i kamp Vučjak, u kojem migranti borave pod šatorima, bez struje, grijanja, tekuće vode, spavaju u blatu, zaštićeni tek kartonima koje sami donesu.

“Uvjerili smo se da su uvjeti ovdje vrlo loši. Sada smo još više uvjereni da ovaj kamp mora biti zatvoren i mora se naći neki drugi prostor za smještaj ovih ljudi”, rekla je Matuelle.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić rekao je da insistira na zatvaranju svih kampova u Bihaću.

EU dosad za migrante dao 36 miliona eura

“Jasno smo kazali da mora doći do zatvaranja ne samo Vučjaka nego i [kampova] Bire i Mirala. Nismo popustili i nećemo dopustiti proširenje smještajnih kapaciteta [u Bihaću]”, izjavio je on.

Matuelle i Tascnher podsjetili su da je iz fondova Evropske unije kao pomoć Bosni i Hercegovini od početka prošle godine dosad osigurano 36 miliona eura namijenjenih brizi o ilegalnim migrantima te su najavili da će ta pomoć nastaviti pristizati, ali su upozorili da sve to neće dati rezultate ako bh. vlasti ne rade svoj posao i ne sarađuju međusobno kako bi se kontrolirala migrantska kriza.

Izvor: Agencije