Burne reakcije na govor Faragea u EP-u

Dvodnevni summit Europske unije, na kojem će glavna tema biti rezultat referenduma kojim su građani Velike Britanije odlučili napustiti EU, počinje danas u Bruxellesu.

Premijer u ostavci David Cameron prisustvovat će samo prvom danu summita, a drugog dana će preostalih 27 članica bez njega raspravljati o Britaniji.

Po dolasku u Bruxelles, Cameron je rekao da Velika Britanija želi imati što bolje odnose s EU-om nakon što napusti taj blok.

“Pojasnit ću im kako, iako će Velika Britanija napustiti Europsku uniju, želim da taj proces bude što konstruktivniji. Nadam se da će ishod tog procesa biti što je moguće konstruktivniji. Usprkos činjenici da mi napuštamo Uniju, ne okrećemo leđa Europi. Te zemlje su naši susjedi, naši prijatelji, naši saveznici, naši partneri. Doista se nadam da ćemo imati što bližu suradnju s njima po pitanju trgovine, kooperacije i sigurnosti – jer je to dobro za obje strane”, rekao je Cameron.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je Unija “spremna već danas početi razvod s Britanijom”.

“Želim reći da, iako poštujemo volju glasača u Velikoj Britaniji, moramo poštovati svoje sporazume i u skladu s tim, Britanija je ta koja treba inicirati izlazak iz EU. Ovo je jedini legalni način koji imamo. Svi toga moraju biti svjesni što znači da moramo biti strpljivi. EU je spremna i danas početi razvod, ali bez entuzijazma. Jasno vam je jer ovo nije scenarij kojem smo se nadali. Imamo precizne procedure i plan, ali podvlačim – bez obavještenja iz Velike Britanije, nećemo početi pregovore o razvodu i budućim odnosima”, kaže Tusk.

Po riječima njemačke kancelarke Angele Merkel, Unija je stabilna i dovoljno jaka i bez Velike Britanije.

“Potrudit ćemo se da se ovi pregovori ne vode po principu ‘švedskog stola’. Treba biti i bit će jasna razlika između toga želi li jedna država biti dio europske obitelji ili ne. Tko god odluči napustiti našu obitelj ne može očekivati da zadrži privilegije koje ona nudi, a da uz to nema obaveza prema toj obitelji”, smatra Merkel.

Farage: Evropski projekt propada

Istovremeno, vođa Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP) izazvao je burne reakcije europskih parlamentaraca na izvanrednoj sjednici u Strasbourgu, posvećenoj Brexitu, kada ih je optužio da nikada nisu istinski radili.

Njegovi komentari dočekani su glasnim negodovanjem, a nekoliko europarlamentaraca mu je okrenulo leđa, javlja The Guardian.

Farage je rekao kako je jasno da su europarlamentarci ljutiti jer negiraju činjenicu da europski projekat propada.

“Ono što se dogodilo proteklog četvrtka je bio značajan rezultat, seizmički rezultat, ne samo za britansku ili europsku politiku, nego možda čak i za svjetsku politiku… Nudimo tračak nade demokracijama diljem europskog kontinenta. Nešto ću predvidjeti jutros: Velika Britanija neće biti posljednja država članica koja je napustila EU”, poručio je Farage.

Prethodno se Farage, uoči izvanredne sjednice Europskog parlamenta posvećene ishodu britanskog referenduma, obratio novinarima: “Dobili smo rat. Sada trebamo dobiti mir. Mi želimo biti dobri prijatelji, dobri susjedi, dobri trgovinski partneri”.

Farage je rekao da bi Britanija trebala što prije otići, ali da taj proces treba biti prijateljski. Dodao je da bi Britanija, zbog veličine njezinog gospodarstva i bliskih veza s ostatkom EU-a, trebala dobiti povlašteni sporazum.

“Mi smo najveći trgovinski partner eurozone. Možemo dobiti puno bolji sporazum od Norveške”, rekao je.

Juncker: Britanija mora razjasniti poziciju u EU

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije je pozvao Britaniju da što prije razjasni svoju poziciju unutar Europske unije i našalio se sa Farageom, koji je aplaudirao tokom njegovog govora.

“Naši britanski prijatelji su iskazali stavove svojim pravom na glasanje. Stav većine Britanaca zahtijeva poštivanje. Demokracija je demokracija, i mi je moramo poštivati. Moramo poštivati britansku demokraciju i način na koji je izrazila svoje stavove”, rekao je Juncker.

Nakon što je Farage počeo aplaudirati, Juncker je odgovorio: “To je posljednji put da aplaudirate ovdje! Vi se borite da izađete. Britanski narod je glasao za izlazak. Zbog čega ste ovdje?”

U međuvremenu, ministar financija Velike Britanije George Osborne kazao je u Londonu kako postoje planovi za financijsku stabilnost Velike Britanije nakon Brexita, koji su dugo pripremani.

“Nije bila odgovornost onih koji su željeli da ostanu u EU da objasne koji bismo plan slijedili da smo glasali za izlazak iz Unije”, rekao je on.

Potvrdio je i kako se neće kandidirati za čelnu poziciju u Konzervativnoj stranci, ali i da za sada ne daje podršku nijednom drugom kandidatu.

“Mogao bi to biti kandidat koji se protivi Brexitu, ali netko tko ima jasnu viziju buduće veze Velike Britanije i EU”, rekao je Osborne.

Schulz: EU ne smije biti talac Britanije

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je ranije izjavio kako je Cameronova odluka da se čeka do listopada kada bi Britanija zatražila izlazak iz EU “skandalozna” te je po njemu time “cijeli europski kontinent postao britanski talac”.

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz tog bloka, prenose agencije, te u tom cilju pravni timovi EU proučavaju je li moguće ubrzati mehanizam izlaska.

Zbog toga, kako prenose njemački mediji, Europski parlament i Schulz namjeravaju Britancima dati rok da službeno obavijeste Bruxelles o ishodu referenduma. Taj rok istječe danas, prenose njemački mediji.

Cameron je u britanskom parlamentu poručio kako se odluka birača o izlasku iz EU mora poštivati i da “Britanija sama odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska”.

“To je naša suverena odluka i nju će Britanija donijeti sama”, istaknuo je.

Nema neformalnih pregovora

Europska unija neće neformalno pregovarati s Velikom Britanijom o odlasku dok London ne aktivira Članak 50, istaknule su Njemačka, Francuska i Italija, javljaju agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se prije najavljenog summita s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

“Složili smo se da je Članak 50. europskih ugovora vrlo jasan – zemlja članica koja želi napustiti Europsku uniju mora o tome izvijestiti Europsko vijeće. Ne može biti nikakvih daljnjih koraka dok se to ne dogodi. Tek tada će Europsko vijeće izdati smjernice prema kojima će se pregovarati o izlasku. To znači da neće biti neformalnih ni formalnih razgovora o izlasku Britanije dok Europsko vijeće ne dobije zahtjev za napuštanje EU-a”, poručila je Merkel.

Hollande i Renzi istaknuli su potrebu da se što je prije moguće riješi to pitanje kako bi se mogli usredotočiti na izazove s kojima je suočeno preostalih 27 zemalja članica.

“Ne smijemo gubiti vrijeme ni što se tiče rješavanja pitanja izlaska Ujedinjenog Kraljevstva na odgovarajući niti davanja novog poticaja Europskoj uniji. Nema ničeg goreg od neizvjesnosti”, rekao je Hollande.

Britanski birači izjasnili su se na referendumu u četvrtak za izlazak Britanije iz EU-a s 52 posto glasova nasuprot 48 posto koliko ih je bilo za ostanak.

Izvor: Al Jazeera i agencije