Čelnici EU-a potvrđuju zaključke o proširenju

EU, Evropska unija
Evropski čelnici raspravljat će i o imenovanjima za vodeća mjesta u institucijama Unije (EPA)

Čelnici zemalja Europske unije tijekom samita u Bruxellesu, koji počinje u četvrtak, potvrdit će zaključke koje su ministri vanjskih i europskih poslova donijeli o proširenju Unije.

U Europskom vijeću napominju da je riječ samo o potvrđivanju zaključaka bez rasprave, odnosno dodatnih odluka čelnika zemalja članica o procesu proširenja, prenosi Tanjug.

Samit počinje u poslijepodnevnim satima razgovorima i usvajanjem zaključaka o dugoročnom proračunu EU-a, klimatskim promjenama, dezinformacijama i hibridnim prijetnjama.

Moguće produženje sankcija Rusiji

Predsjednici i premijeri zemlja članica EU-a razgovarat će i o vanjskim poslovima, a očekuje se i odluka o produljenju sankcija Rusiji za još šest mjeseci, kako prenosi agencija.

U okviru prvog dijela razgovora očekuje se i potvrđivanje ministarskih zaključaka o proširenju.

U nastavku samita, tijekom večere, europski će čelnici raspravljati o imenovanjima za vodeća mjesta u institucijama Unije.

Cilj je doći do konsenzusa o imenu budućeg predsjednika Europskog vijeća te da se nominiraju kandidati za predsjednike Europske komisije, Europske središnje banke i šefa diplomacije EU-a.

Najnovija dešavanja u vezi s Brexitom

Ne bude li dogovor o imenovanju postignut u četvrtak, razgovor o toj temi može se nastaviti i u petak.

Drugi dan samita predviđen je za sastanak čelnika EU 27 u formatu eurosamita, na kojem će biti potvrđen napredak u reformi ekonomske i monetarne unije.

Očekuje se da na kraju sastanka predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker obavijeste čelnike zemalja EU-a o najnovijim događanjima vezanim za Brexit, uključujući i pripremu EU-a za scenarij da Velika Britanija napusti Uniju bez dogovora.

Izvor: Agencije