Čelnici EU-a obećali pomoć za Donbas

Brisel traži da Kijev ustraje u uvođenju reformi i borbi protiv okorjele korupcije (EPA)

Čelnici Evropske unije i Evropske komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker obećali su u Kijevu finansijsku pomoć sukobima pogođenoj istočnoj Ukrajini i pozvali Rusiju da učini više za mir u regiji Donbasa, javlja Reuters.

EU je stala uz Ukrajinu i protiv Rusije nakon protesta na Majdanu 2014. kojima je svrgnut dotadašnji proruski predsjednik i instalirani prozapadni čelnici koji žele da se Ukrajina u konačnici pridruži evropskom bloku.

Nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim, podržavajući i proruske separatiste u istočnoj Ukrajini, EU je uveo sankcije Rusiji, a Ukrajini šalje finansijsku pomoć u milijardama eura.

Brisel, međutim, traži da Kijev ustraje u uvođenju reformi i borbi protiv okorjele korupcije.

EU je obećao 119 miliona eura nove novčane pomoći Ukrajini, posebno namijenjene malom poduzetništvu u regiji Azovskog mora koja je prošle godine postala nova užarena tačka u sukobu Ukrajine i Rusije.

Dodatna sredstva

Ukrajinu očekuje još dodatnih 500 miliona eura, pod uvjetom da provede reforme. Od 2014. godine, Ukrajina je primila 3,3 milijarde eura pomoći od EU-a.

Predsjednik Evropskog vijeća i predsjednik Evropske komisije sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i potvrdili da sankcije Moskvi ostaju na snazi.

“Prije nekoliko dana, EU je jednoglasano produžio ekonomske sankcije Rusiji u narednih šest mjeseci. One će ostati na snazi sve dok se sporazum iz Minska u potpunosti ne provede”, kazao je Tusk.

Također je rekao da u “vremenu političke tranzicije u EU i Ukrajini treba braniti proevropski duh u Ukrajini i proukrajinski duh u Evropi”.

Izvor: Agencije