Čelnici BiH traže kompromis o putu ka NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik odbacio je navode čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da će pristati na upućivanje dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u kako bi se BiH nastavila približavati Alijansi.

Zbog toga bi, konstatira Hina, mogao propasti dogovor o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini koji su nedavno Dodik i Izetbegović potpisali s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je medijima u bh. entitetu Republika Srpska izjavio da su lažne tvrdnje dužnosnika SDA po kojemu su Čović, Izetbegović i Čović potpisali sporazum u kojem se spominje ANP za članstvo u NATO.

“Pozivam i njih u SDA, i sve druge da pažljivo pročitaju tačku tri sporazuma i uvjere se da takva formulacija tamo ne postoji. Mi smo spremni provesti sporazum koji smo potpisali, ali nismo spremni provesti ono što neko tumači da smo potpisali”, rekao je Dodik.

Izetbegović: Dodik neće dominirati, ucjenjivati i komandovati

Izetbegović je u međuvremenu rekao da međunarodni dužnosnici pokušavaju uskladiti dogovor po kojemu bi se NATO-u uputio reducirani ANP koji ne bi sadržavao dijelove o vojnim reformama, nego o civilnom dijelu.

Dodik je pak i takvo što odbacio navodeći kako neće prihvatiti ANP u izvornom ili pak u modificiranom obliku.

Izetbegović je poručio kako je pitanje ANP-a i svojevrsna poruka Dodiku.

“Milorad Dodik će se naučiti na samom početku saradnje da neće dominirati, ucjenjivati i komandovati. Treba mu mir, sigurnost i stabilnost u ovoj zemlji kao i nama, treba mu Vijeće ministara sa premijerom iz SNSD-a. Neka se nauči ponašati kako treba, raditi u skladu s ustavom i zakonom, i imat će to”, rekao je Izetbegović.

Dvije sjednice Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao je za sljedeći utorak dvije sjednice Predsjedništva BiH od kojih je na jednoj tema ANP i slanje dokumenta u Bruxelles.

Hoće li se održati druga sjednica na kojoj bi se trebao za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH predložiti dužnosnik SNSD-a Zoran Tegeltija ovisit će o ishodu prve sjednice državnog vrha.

Komšić je najavio da bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa neće podržati ni izbor novog mandatara, čime bi se ponovno pojavio zastoj u formiranju Vijeća ministara BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije