Oglasi

Čelnica Mijanmara Suu Kyi ne ide na sjednicu UN-a

Čelnica Mijanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir suočena je s kritikama zbog izostanka reakcije na progon Rohinja.
Kritičari mijanmarske čelnice pozvali su da joj se oduzme Nobelova nagradaEPA

Čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi neće nazočiti predstojećem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je njezin glasnogovornik, u trenutku kad se ta dobitnica Nobelove nagrade za mir suočava s oštrim globalnim kritikama zbog izbjegličke krize muslimanskog naroda Rohinja.

Umjesto nje na sjednicu UN-a idućega tjedna otići će mijanmarski potpredsjednik Henry Van Thio, prenosi AFP.

Iz kabineta Suu Kyi novinarima je rečeno kako se ona "ne boji suočavanja s kritikama ni s problemima, već da kod kuće možda ima hitnija pitanja kojima se treba pozabaviti".

Odluka čelnice Mijanmara objavljena je nakon što je šef UN-ove agencije za ljudska prava Zeid bin Ra'ad al-Hussein upozorio kako su progoni Rohinja "primjer etničkog čišćenja kao iz udžbenika" i optužio Mijanmar da provodi "sustavni napad" na pripadnike muslimanske manjine.

I dok se očekuje sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o krizi u Mijanmaru, koja je najavljena za danas, broj izbjeglih pripadnika muslimanskog naroda u Bangladešu, prema podacima UNHCR-a, dostiže 313.000, dok neslužbene brojke govore i o 370.000 izbjeglica.

Prijedlozi da joj se oduzme Nobelova nagrada

Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je nekad bila omiljeni čelnik u međunarodnoj zajednici zbog svog demokratskog aktivizma pod bivšom huntom u Mijanmaru, obećala je da će naći rješenje za etničku i vjersku mržnju prema Rohinjama "koje će dovesti do mira, stabilnosti i razvoja za sve zajednice unutar zemlje".

O tome koliko je njena slava izblijedjela govori i činjenica da je zbog toga što nije ustala u obranu naroda Rohinja oštro kritiziraju iste one skupine za zaštitu ljudskih prava koje su se zalagale za njezino puštanje iz kućnog pritvora. Njezinu šutnju osuđuju i neki nobelovci, dok su kritičari čak pozvali da joj se oduzme Nobelova nagrada.

Aung San Suu Kyi prvi se put obratila Općoj skupštini UN-a kao nacionalni čelnik prošle godine, a tada je branila napore svoje vlade da riješi krizu u vezi sa statusom muslimanske manjine u Mijanmaru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.